Броени дни преди Коледа, тази вечер, доброволци от страната се организират по места, за да подарят вечеря на пенсионер в нужда.

Инициативата тръгва от социалните мрежи. Участие в нея са заявили 35 хиляди души от различни градове.

Идеята е както да се изненада познат или непознат възрастен човек с готова вечеря, така и да се дарят продукти, които да му послужат в празничните дни.  

Според проведени анкети 70% от участващите в инициативата познават бедни пенсионери, на които биха искали да помогнат, посочват организаторите. Те призовават желаещите да се включат в акцията да напазаруват продукти от първа необходимост - брашно, олио, захар, консерви, леща, боб и да направят хранителни пакети.

"Добавете при възможност една топла вечеря, направете вашата изненада на 21.12. - посетете ги в дома им, занесете им даровете, поговорете с тях", апелират инициаторите на проявата. 

Идеята тръгва от Кирил Димитров, който вижда възрастен човек да продава цветя на улицата и с негови приятели решават да го посетят в дома му. 

Всеки доброволец, който участва в благотворителната вечер, се самоорганизира, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Ива Димова от екипа на организаторите: 

"Идеята е всеки да се самоорганизира, за да може всеки един да посети възрастен пенсионер в нужда, да види как живее, да усети неговата болка, да чуе неговата история - как той е преживявал, какво е правил, защо е на това положение. За самия човек да разбере какво се случва извън мирогледа, който имаме около нашите близки."

В някои градове млади хора събират продукти и средства, пазаруват и се отправят към домовете на пенсионери, разказа Ива Димова:

"Ако не ни отворят, обясняваме им от разстояние и ако тези хора все пак проявят някакво доверие, ни отварят вратата. Досега почти не сме имали случай човек да не ни се довери, да не отвори и да не разбере, че за добро сме го посетили."