През март 2016-а година Deutsche Bank е отхвърлила искането на компанията за недвижими имоти Trump Organization за увеличаване на заема за Trump National Doral Miam, курортния голф комплекс във Флорида, поради опасения за разширяване на банковите отношения с тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп или с неговата компания, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Германската банка, която е дългогодишен кредитор на Тръмп, също така е повдигнала вътрешни въпроси дали има достатъчно информация за крайното използване на поисканото финансиране, посочи едно от цитираните лица. Trump Organization е търсила финансиране отчасти с цел да се възползва от него за голф имота Trump Turnberry в Шотландия. Deutsche Bank отказа да коментира искането за подобен заем, съобщи за пръв път преди време вестник New York Times.

Говорителка на Trump Organizatio оспори, че Trump Turnberry се е нуждаел от външно финансиране, но не отговори на въпроса дали компанията е поискала заем от "Дойче банк" през пролетта на 2016-а година.

"Тази история е абсолютно невярна. Купихме Trump Turnberry без никакво финансиране и вложихме десетки милиони от нашите собствени пари в ремонта, който започна през 2014-а година. В нито един момент не бяха необходими каквито и да било средства за финансиране на покупката или за обновяването на Trump Turnberry", допълни говорителката.

Комисията за управление на рисковете на Deutsche Bank и висшето ръководство на банката са отказали искането за заем, загрижени от увеличаването на експозицията на банката към Trump Organization или към неговите филиали по това време.

Искането бе отхвърлено от американската комисия на банката, която се занимава с рискове за репутацията и свързаните с това въпроси, посочиха лица, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Подобно искане за финансиране е било поставено и пред глобалната комисия за управление на риска на Deutsche bank, която обаче също е отказала.