Лимитът за плащане с безконтактни карти Mastercard и Maestro се вдига от досегашните 25 лв. на 50 лв., а въвеждането на ПИН код няма да е необходимо.

Очаква се увеличението да влезе в сила на 12 април т.г. Засега от Visa, другият голям картоиздател, запазват досегашния праг от 25 лв., но най-вероятно промяната няма да се бави дълго и за тях.

Според компанията повишаването на лимита е глобална тенденция, а навлизането на този тип плащания се обуславя от по-честото използване на мобилните разплащания.

„Това е стандартна стъпка в развитието на пазара към въвеждане на иновативни методи на плащане“, коментира регионалният мениджър за България и Македония на Mastercard Ваня Манова.

По нейни думи през последните години безкешовите плащания са се превърнали в ежедневие за потребителите, търговците и банките. Така страната ни се нарежда сред Австрия, Германия, Италия и Франция по най-висок лимит на стойността на безконтактна транзакция.

Увеличаването на лимита значително ще подобри и потребителското обслужване, защото така процесите ще се случват с по-висока скорост и по-голямо удобство.

С 151% са се увеличили безконтактните плащания през последната година у нас. Ръстът е над средния за Европа и с тенденция за постоянно покачване.

Причина за това е масовото използване на ПОС терминали, макар и по-малките търговци да избягват употребата им с оправданието, че има високи такси при плащане. Това може да се дължи на укриването на оборотите.

През август миналата година 48% от всички плащания в магазините у нас са били безконтактни, а 75 на сто използват картите си всяка седмица. Най-често така плащаме в бензиностанции, ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.

Средната стойност на една транзакция в страната е 58 лв.

В страни като Дания, Хърватия, Гърция, Унгария, Холандия, Полша и Русия безконтактните транзакции дори надхвърлят 50%.

Очакванията са до края на тази година всички ПОС терминали в Европа да станат безконтактни, а у нас над 50% от тях вече използват тази технология.