Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва разследване на цените на тока на свободния пазар, съобщи председателя на комисията Иван Иванов. Причината за първата по рода си подобна проверка от страна на регулатора е сигнал от работодателски организации за манипулации на енергийната борса.
 
В КЕВР е сформирана работна група, която да проучи дали има нарушаване на търговията на едро на електрическа енергия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов по повод оплакванията във връзка с резките изменения на цената на тока на енергийната борса, които се забелязват преди всичко в сегмента "ден напред".

Работната група от КЕВР ще трябва да събере всички данни от енергийната борса, от участници в борсата, както и от други лица, за които се прецени, обясни Иванов.
 
Той уточни, че проучването ще завърши с доклад, който ще бъде разгледан на заседание на КЕВР, на което ще се прецени дали да се започне производство или Комисията ще прекрати разследването по случая.

Председателят на КЕВР допълни, че работната група на КЕВР ще трябва да установи дали има манипулиране на енергийния пазар или са правени опити за манипулиране, както и дали има "търговия с вътрешна информация".
 
Проучването трябва да завърши до 4 месеца.