На пресконференция след края на първото за годината заседание на ЕЦБ, управителят на банката Марио Драги посочи, че икономическият растеж на еврозоната в краткосрочен план вероятно ще бъде по-слаб от очакваното и че рисковете около бъдещите перспективи за растежа са се изместили в посока надолу (рискове за по-негативно представяне на икономиката на региона).

Марио Драги обвини за това постоянната несигурност, свързана с "геополитически фактори" и заплахата от търговски протекционизъм, изходът от Брекзит, както и уязвимостта на развиващите се икономики и нестабилността на глобалните финансовите пазари.

Според него забавянето на икономиката се дължи на спад на външното потребление, както и на специфични фактори за някои страни-членки на еврозоната.

Драги отбеляза, че водещата инфлация в еврозоната вероятно ще намалее през следващите месеци, а основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) ще остане като цяло сдържана.

"С оглед на това Управителният съвет на ЕЦБ остава в готовност да приспособи всички свои налични инструменти по подходящ начин, за да гарантира, че инфлацията ще продължава да се движи към нашето целево ниво под устойчив начин", посочи Драги, изразявайки в същото време увереност, че инфлацията ще нарасне в средносрочен план.

ЕЦБ се въздържа от предприемането на нови стимулиращи мерки за справяне със текущото забавяне. Г-н Драги заяви, че срещата в четвъртък е била "посветена на оценката на икономиката", като членовете на ЕЦБ смятат, че вероятността от рецесия е малка. Драги не вярва, че може да има рецесия в Италия или в Германия.

"Бяхме единодушни в оценката за по-слабия икономически растеж и за факторите, които причиниха това забавяне, като нарастващата обща несигурност, отслабването на китайската икономика (което обаче е малко вероятно да продължи дълго време) и избледняването на ефекта от фискалните стимули в САЩ. Решението ни относно по-слабата икономическа динамика беше единодушно и ако рисковете останат в сила и занапред, динамиката ще остане слаба за по-дълго време", отбеляза шефът на ЕЦБ.

Той обаче подчерта, че централната банка ще си даде повече време, за да оцени всичките рискове.