Икономиката на еврозоната изпитва проблеми през настоящата година, а рисковете за финансовата стабилност нарастват, обяви в сряда Европейската централна банка, подчертавайки дълъг списък от възможни уязвимости  - от ценови балон при пазарите недвижими имоти до висок държавен дълг и от Брекзит до ескалация на търговските напрежения.

ЕЦБ отбеляза, че икономическият растеж в региона на единната валута се забави рязко през изминалата година, а световната търговска война би могла да навреди още по-сериозно на бизнес нагласите, като по този начин се увеличи риска от вредни колебания на финансовите пазари, съобщава Ройтерс.

"Предизвикателствата пред финансовата стабилност се увеличават на фона на рисковете за икономическите перспективи", отбеляза централната банка при представяне на редовния си шестмесечен преглед за финансовата стабилност в еврозоната.

"Ако възникнат негативни рискове за растежа, разходите за финансиране при уязвимите държави вероятно ще се увеличат, което може да доведе до опасения за устойчивостта на дълга", подчерта ЕЦБ.

Предупрежденията на централната банка идват в момент, когато се очаква ЕК да започне дисциплиниращи мерки срещу Италия през следващата седмица за нарушаване на фискалните правила на блока.

"Липсата на фискална дисциплина, забавянето на фискалните и структурните реформи, или дори обрат в реформите от миналото, могат да възобновят натиска върху по-уязвимите държави", отбеляза ЕЦБ, без обаче да визира конкретно Италия, но намеквайки за повишаване на т.нар. "рискови премии" на италианските държавни облигации.

Високо задлъжнелите компании и държави са изправени пред "постоянни рискове за икономическия растеж", предупреди вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос и призова за мерки за укрепване на балансите.

Според друг риск, цитиран от ЕЦБ, банките в еврозоната вероятно ще генерират възвръщаемост на собствения капитал от около 6% през следващите две до три години, като голяма част от кредитните институции в региона няма да могат да постигнат очакваната от инвеститорите възвръщаемост от 8-10%.

Ройтерс напомня, че слабите банкови печалби са особено важен повод за безпокойство, тъй като кредиторите предоставят по-голямата част от средствата, получени от стимулиращите програми на ЕЦБ, на корпорациите и фирмите в еврозоната, които са по-зависими от банково финансиране, отколкото пазарите на акции.

ЕЦБ също така предупреди, че пазарите на жилищни имоти показват признаци на лека надценка, тъй като след последната кризата спадът в задлъжнялостта на домакинствата изглежда се забави значително.

В тази връзка централната банка повиши своята перспектива да принуди банките да притежават повече капитал, допълващ мерките на национално ниво, като например въведените антициклични капиталови буфери.

"ЕЦБ следи развитието на пазара на имоти и може да подсили мерките на национално ниво по отношение на банковия капитал, ако това е необходимо“, се посочва в последния за преглед на финансовата стабилност.

Докато еврозоната е сравнително добре подготвена за Брекзит, излизането на Великобритания от ЕС без сделка би засегнало икономическия растеж и вероятно ще доведе до резки пазарни колебания, тъй като инвеститорите не оценяват адекватно рисковете от подобен сценарий, добави ЕЦБ.

"В комбинация с въздействието посредством търговските канали (между Великобритания и ЕС),  потенциалните шокове на финансовите пазари, свързани със сценарий без сделка, представляват значителен риск за намаляване на БВП в еврозоната", предупреди ЕЦБ.

Друг важен риск, цитиран от ЕЦБ, е евентуалната по-нататъшна "ескалация на търговските напрежения".