Антитръстовият орган на Европейския съюз заяви в четвъртък, че е обвинил осем неназовани банки за картел в търговията с държавни облигации на еврозоната между 2007 и 2012 г.

В изявление Европейската комисия заяви, че някои търговци в банките са разменяли чувствителна търговска информация и координирани стратегии за търговия с облигациите, деноминирани в евро, главно чрез онлайн чатове.

В отделен предишен случай Комисията обвини Deutsche Bank, Credit Agricole, Credit Suisse и четвърта банка през декември, че са част от облигационен картел, като също така цитира търговци, използващи чат стаи.

Ако бъдат признати за виновни за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС, банките биха могли да получат глоби до 10% от глобалния им оборот.

„Комисията се опасява, че в различни периоди между 2007 и 2012 г. осемте банки са участвали в тайно споразумение, което имало за цел да наруши конкуренцията при придобиването и търговията с европейски държавни облигации“, заяви Комисията.

„Търговците, наети от банките, обменяли чувствителна търговска информация и координирали стратегиите си за търговия. Тези контакти били осъществявани главно - но не изключително - чрез онлайн чат стаи”, се казва още в изявлението на ЕК.

Комисията добави, че нейните обвинения не предполагат, че антиконкурентното поведение е обща практика в сектора на държавните облигации в еврозоната.

Въпросният период е  бил период на интензивна дейност в държавните облигации в еврозоната, тъй като няколко правителства от еврозоната се сблъскаха с трудности при обслужването на дълга си, припомня CNBC.