Европейската комисия прогнозира ускоряване на икономическия растеж в България през 2019-а година до 3,6% от 3,2% през миналата година, което би било малко под "есенната прогноза" за експанзия от 3,7 на сто.

В същото време ЕК потвърди в своя "зимен доклад" очакванията си за стабилизиране на растежа на българския БВП на ниво от 3,6% през следващата годна.

Според Комисията текущият модел на икономически растеж предполага относително слабо влияние от външни шокове, като очаква българският експорт да отбележи умерено възстановяване след слабостта му през 2018-а година, която беше в резултат на по-сдържано търсене от водещи търговки партньори на страната като ЕС и Турция.

В "зимния доклад" се отбелязва, че вътрешното потребление беше основен двигател за икономическия растеж в България през 2018-а година, като се очаква да остане такъв и през 2019-а и 2020-а година.

ЕК обаче отбеляза, че рисковете за икономическата перспектива пред България сочат в посока надолу (за по-слаб от очакваното растеж) и са в резултат главно на възможно по-слабо търсене от основните експортни пазари на нашата страна.

Затягащият се трудов пазар в нашата страна и допълнителното увеличаване на заплатите в публичния сектор би трябвало да осигурят продължаваща подкрепа за частното потребление през настоящата година.

Частните и държавните инвестиции също се очаква да останат силни, благодарение на ниско лихвеното развитие и на постъпващото от ЕС финансиране.

Комисия очаква забавяне на инфлацията от 2,6% през 2018-а до 2,0% през тази и до 1,8% през следващата година.