В началото на март Европейският парламент прие резолюция, в която настоява ЕС да въведе визов режим за гражданите на САЩ. В момента американските граждани пътуват без виза до страните от ЕС.

Резолюцията напомня на Европейската комисия, че е длъжна да въведе визови ограничения за гражданите на САЩ, защото и Вашингтон все още изисква визи от гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, които членуват в ЕС. Депутатите подчертават, че вече е изтекъл двугодишният период на изчакване и сега Комисията трябва да действа "в рамките на два месеца".

Резолюцията от 2 март е с необвързващ характер, но въпреки това разтревожи бизнес-средите. Андрея Гимис от една адвокатска кантора в Брюксел казва в интервю за Дойче Веле(ДВ): "Много мултинационални компании са притеснени за своите служители, които досега влизаха в ЕС без виза."

Председателят на парламентарната комисия, която изготви резолюцията, британският евродепутат Клод Морейс припомня, че американците са имали години на разположение, за да уредят въпроса.

"Съединените щати, чиито граждани имат право без визи да идват в ЕС, действат несправедливо, като изолират пет страни от ЕС", казва Морейс за ДВ и обяснява, че сега е още по-наложително да се реши въпросът, защото никой не знае как ще се развие политиката на Тръмп и неговата администрация към приема на чужденци в страната.

Вече няма „достатъчно основания” за ограниченията 

Евродепутатът припомня, че предишни американски правителства са оправдавали визовия режим за тези пет страни с аргументи, за които вече няма "достатъчно основание". 

Досега Вашингтон твърдеше например, че властите във въпросните пет страни не гарантират достатъчна сигурност на задграничните документи срещу фалшифициране. Или пък, че заради слабата икономика на тези страни техни граждани с много по-голяма вероятност могат да се превърнат в икономически мигранти.

Третият аргумент на американските власти досега беше свързан с големия брой граждани на тези страни, които са пресрочили визите си.

Морейс отхвърля тези доводи и твърди, че обстоятелствата са се променили, така че от негова гледна точка няма оправдание за политиката на Съединените щати.

Евродепутатът очаква Комисията на ЕС да обсъди въпроса със САЩ на очакваната с напрежение среща на върха през юни. Ако и тогава не се стигне до съгласие, Комисията е длъжна да въведе за една година визов режим, освен ако няма възражения от страна на Европейския съвет или на Европейския парламент.

Морейс признава, че евентуалното въвеждане на визи ще засегне сериозни политически и търговски интереси на европейците, но въпреки това е убеден, че те не бива да се отказват от изискването за реципрочност.

"Хората винаги ще пътуват между двата континента", каза Морейс.

"Това е важното. Ще пътуват и за бизнес, и за туризъм. Въпросът е дали и занапред ще трябва за тази цел да преодоляват различните икономически и бюрократични препятствия.”

Щом САЩ налагат ограничения, другите държави трябва имат същото право

Американката Андреа Сколкопф, която се готви да посещава Европа със семейството си,  смята, че принципът за реципрочност на визовите режими е справедлив:

"Ако сегашното ни правителство налага ограничения за влизане на граждани от други държави, тези държави със сигурност имат право да постъпят по същия начин по отношение на американците", казва тя.

"До нашето пътешествие има още достатъчно време, за да се погрижим за необходимите документи, ако се налага. Но независимо от това мен лично ме натъжава мисълта, че в бъдеще може и да нямаме възможността да пътуваме свободно по света, на което досега толкова сме се радвали”.

Според адвокатката Андрея Гимис, в момента никой не може да предвиди как ще завърши този спор. За благото на своите клиенти нейната кантора внимателно следи събитията и е в постоянен контакт с институциите.

„В момента гласи принципът: Нека изчакаме, за да видим какво решение ще се вземе”, казва тя.