Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник, че икономиката на САЩ изпраща "противоречиви сигнали", които оправдават "търпеливия подход" по отношение на бъдещите промени на лихвените проценти.

"Макар да разглеждаме сегашните икономически условия като здравословни и икономическите перспективи като благоприятни, през последните няколко месеца видяхме някои противоречия и противоположни сигнали”, заяви Джером Пауъл пред Банковия комитет на Сената на САЩ.

Председателят на Федералния резерв не даде ясно потвърждение относно икономическите перспективи, като само посочи, че през януари "аз и моите колеги като цяло очаквахме", че икономиката на САЩ ще се разшири със солидно темпо през 2019-а година.

"През последните няколко месеца някои данни отслабнаха, но все още сочат за растеж на разходите (на харчовете) през настоящото тримесечие", отбеляза Пауъл.

На последното заседание на Фед Джером Пауъл и неговите колеги решиха, че ще проявят търпение по отношение на по-нататъшно увеличение на лихвените ставки, което беше възприето от икономисти и търговци като знак, че няма да има по-нататъшно затягане на лихвите поне до по-късно през настоящата година. Финансовите пазари в действителност дори оценяват много малък шанс за намаляване на лихвените ставки до декември 2019-а година.

Стенограмата от януарското заседание на Фед пък показа за наличието на два лагера сред централните банкери, като едните очакват увеличаване на лихвите, ако икономиката остане силна и перспективите пред нея са благоприятни, докато другите отбелязват, че желаят да получат някакви знаци за по-висока инфлация, които да оправдаят по-нататъшно затягане на лихвите.

Джером Пауъл не зае конкретна страна, като само каза, че "гледайки напред, нашите бъдещи политически решения ще продължават да бъдат зависими от постъпващите данни и ще вземат предвид новата информация, както и икономически условия".

Шефът на Фед отбеляза, че "противоречивите и противоположни сигнали" са дошли до голяма степен от финансовите пазари.

"Финансовите пазари станаха по-волатилни към края на миналата година, а финансовите условия сега, включително цените на акции и на облигации, са по-малко подкрепящи растежа, отколкото бяха по-рано през 2018-а година", каза той пред Сенатската банкова комисия.

"Освен това икономическият растеж се забави в някои големи чуждестранни икономики, особено в Китай и Европа", посочи Джером Пауъл и добави: "Повиши се и несигурността относно няколко нерешени въпроса по отношение на правителствената политика, включително Брекзит и продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай.

"През януари, когато инфлационният натиск беше приглушен, Фед определи, че кумулативните ефекти от тези развития, заедно с продължаващата несигурност на правителствената политика, изискват по-търпелив подход по отношение на бъдещите промени в лихвената и парична политика", отбеляза председателят на Федералния резерв.

Според него частичното спиране на дейността на федералното правителство в САЩ ще има само "доста скромни" негативни ефекти върху икономиката на страната.