Германското министерство на финансите е поискало от банковия регулатор да сподели резултатите от анализа си на потенциално сливане между Deutsche Bank и Commerzbank.

Информирани източници твърдят пред Financial Times, че финансовото министерство "определено търси" сливане между банките, което е важно, защото Германия се нуждае от достатъчно голям кредитор за глобална експанзия.

С близо 2 трилиона евро общо активи ($ 2,3 трилиона) обединената компания ще бъде третата най-голяма европейска банка след HSBC и BNP Paribas

Този ход подчертава безпокойството на германските служители за финансовата подкрепа на двете най-големи банки в страната, както и за спадащите цени на акциите им.

Германското правителство увеличава усилията си да помогне на Deutsche Bank, като официални представители заявиха, че разглеждат начини, по които банката може по-лесно да се слее с Commerzbank.

Финансовият министър Олаф Шолц и главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Сюинг са обсъдили възможностите, съобщава Bloomberg.

Акциите на Deutsche Bank са паднали с повече от 50% през 2018 г., като многократно падаха до рекордно ниски нива.

Смята се, че идеята за една обединена германска банка е била на дневен ред пред правителството за известно време в опит да предотврати масовото изтичане на чуждестранен капитал от икономиката и да създаде банка от "тежка категория".