Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби със 119 845 лева „Фешън Дейс Шопинг“ ЕООД за заблуждаваща реклама, съобщиха от регулаторния орган. Санкцията представлява 0,5% от оборота на предприятието за предходната финансова година.

До налагане на глобата се стигнало след като инспекторите на КЗК установили, че на сайта на дружеството fashiondays.bg имало обявена фалшива великденска промоция.

КЗК е установила, че онлайн магазинът предлагал намаление от 25% на всички продукти на сайта след въвеждане на промо код за отстъпка. Промоцията била валидна за периода 25-30 април 2016 г.

Освен това било обявено, че промокодът е валиден за поръчки, които надвишават 180 лв. за първия ден на промоцията и 130 лв. за останалите дни.

При проучването КЗК е събрала доказателства, че цените на конкретни продукти от началото на промоцията са значително завишени в сравнение с периода преди кампанията. Целта била да могат да се обявят по-големи намаления за Великден.

От КЗК подчертават, че по този начин потребителят може да бъде заблуден. Проверката дори установила, че цените на стоките в промоция, дори и след приспадане на отстъпката, са по-високи, отколкото цените на същите артикули преди промоцията.