Спорът между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова как да се въведе ред по морските ни курорти продължи и вчера.

Симеонов обяви, че хотелите в Слънчев бряг изплащат по 12 млн. лв. годишно компенсации на туристи, които са се оплакали, че не могат да почиват заради шума.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че е готова да разговаря със Съюза на собствениците в Слънчев бряг, за да тушира недоволството им. Част от хотелиерите, както и туристи в последните дни протестираха срещу масовите проверки в знакови за курорта заведения.

"От всички концесии на плажове българският държавен бюджет печели 8 милиона лева годишно - пълен абсурд", възмути се Симеонов в своя публикация в социалните мрежи, сравнявайки компенсациите с приходите от концесии в хазната.

Вицепремиерът поясни, че работи с информация на Центъра за анализи и оценки в туризма. Ден по-рано председателят й - Румен Драганов, коментира, че хотелиерите в курорта връщат средно по 6 млн. евро годишно като компенсации на туристи след оплаквания заради силния шум.

"Туроператорът изпраща оплакването от туриста директно, след което удържа платената компенсация от бъдещите разплащания. Хотелът има и допълнителни загуби вследствие намаляване на договорната цена за следващия сезон поради "шум", заяви експертът пред БНР.

"С диалог можем да изчистим проблемите, натрупвани с години в курорта. Могат да разчитат на мен", заяви от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Курортите ще бъдат разделени - за забавления и за семейни почивки 

 

Туристи бягат от нашето Черноморие заради лоша храна

 

"Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната", изтъкна тя пред Нова тв.

В спора около реда в курортите се намесиха и от асоциация "Българско Черноморие". В отворено писмо до президента Румен Радев те го обвиниха, че призовава за диалог със закононарушителите, вместо да подкрепи изпълнителната власт в лицето на вицепремиера Валери Симеонов.

В събота Радев коментира, че скандалът "Слънчев бряг" е показал "някои неща, които всъщност всички знаем - че законите не се спазват и че институциите не работят достатъчно ефективно". 

Освен акция "тишина" по морето продължават и проверките на данъчните. Пет от най-популярните заведения в центъра на Приморско са били запечатани в неделя от НАП-Бургас за 48 часа. Причината е, че собствениците отказали да предадат наличните средства от касите на обектите.

В рамките на около три месеца само по южното море са направени близо 3000 проверки, отчетоха от НАП. Най-чести нарушения остават неиздаването на касова бележка и разлика в касовата наличност.

В хода на акция "тишина" вицепремиерът Валери Симеонов поясни, че в известния с нощния си живот испански курорт Ибиса има ново ограничение за силата на звука, като допустимият шум е намален на 85 от 65 децибела. Заведенията са получили 6-месечен гратисен период за адаптация, а полицията нямало проблем да конфискува музикалните уредби. Глобите за тези, които не се съобразят с правилата, вече са в размер на 30 000 - 300 000 евро.