Със спорове и скандали парламентът вчера одобри окончателно предложението на ГЕРБ да се затегнат мерките спрямо собственици на коли, които са ги предоставили на човек без книжка.

В такива случаи регистрацията на автомобила ще се прекратява за срок от 6 месеца до 1 година, решиха депутатите при второто четене на промените в Закона за движение по пътищата.

Мярката ще се прилага независимо дали колата има повече от един собственик (например съпруг и съпруга), или ако е на фирма, взета е на лизинг или под наем.

Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) призна, че при "неправилно управление на вещта" от един съсобственик, щети ще понесат и останалите съсобственици.

"Ако падне саксия и убие човек, кой е виновен - саксията или вятърът", започна с примерите Данаил Кирилов и сам си отговори: "Не, човекът, чиято е саксията и който е трябвало да я закрепи".

"Този принцип съществува от Римското право - не вещта носи отговорност, а нейният собственик за вредите, които са причинени от нея", обясни шефът на правната комисия. Според него когато се засяга търговска дейност, например отдаване под наем, наемодателят също ще носи отговорност. Може да изисква депозит или гаранции от лицето, на което се дава колата, както и обезщетение, ако тя евентуално бъде спряна от движение.

"Това е събитие, което може да подлежи и на застраховане. Но за обществения транспорт признавам, че нямам отговор", допълни Кирилов.

Казусът засяга и шофьорите на автобуси, тъй като водач, който кара пил, вече ще докарва наказание и на фирмата, предоставила буса, дори и тя да му е извършила предварителна проверка за употреба на алкохол. 

От опозицията обвиниха управляващите, че извършват недомислени кърпежи на закона.

"Вашето мислене е как и по какъв начин да бръкнете в джоба на всеки, който се е качил на магистрала", нападна ги Рамадан Аталай от ДПС. Георги Свиленски от БСП посочи, че спорната разпоредба поражда множество казуси, които не е ясно как ще бъдат разрешавани в практиката, и призова всички политически сили да се обединят около изработването на изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов контрира, че докато това се случи, трябва да се направят необходимите "оптимизации" на действащия закон. И цитира данни, според които от началото на годината 11 366 водачи са били спрени за проверка, а от тях само 1212 са били собственици на автомобилите, които карат.

В намеренията на управляващите е сегашният Закон за движение по пътищата да бъде разделен на три отделни закона.

Временно прекратяване на регистрацията ще има и ако самият собственик няма свидетелство за управление. Това ще важи и ако бъде хванат да кара с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или под въздействието на наркотични вещества.

Наказанието ще се прилага и при отказ на водача да му се направи проверка за упойващи вещества или да изпълни предписание за медицинско изследване.

Досега тези хипотези попадаха в по-благоприятна за провинилите се водачи разпоредба - колата им се спираше от движение само до един месец.

С поправките на ГЕРБ се премахва и пътният знак, който предупреждава шофьорите, че пътят пред тях се наблюдава от камери.

Мотивът на управляващите е, че водачите намалявали скоростта, колкото да преминат през наблюдаваната зона, а след това отново натискали педала на газта.