Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп и негов съветник Иванка не е сред кандидатите за следващ президент на Световната банка. Това бе отхвърлено като спекулация в изявление на Белия дом.

Според изявлението, министърът на финансите Стивън Мнучин и изпълняващия длъжността ръководител на президентската канцелария Мик Мълвени са се обърнали към Иванка Тръмп с молба да помогне в процеса на предлагане на кандидати, тъй като през последните две години тясно е работила с ръководството на Световната банка.

Миналата седмица беше съобщено, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля назначаването на Дейвид Малпас от министерството на финансите за следващ президент.

Съединените щати традиционно номинират президента на Световната банка, докато европейците залагат на председателството на Международния валутен фонд.

От 1 февруари Кристалина Георгиева временно заема поста като вицепрезидент на Световната банка.

До това се стигна, след като на 7 януари досегашният президент Джим Йон Ким подаде оставка. Ким ще се върне в частния сектор и в здравната организация, чийто съосновател е преди 30 години.

Световната банка съобщи в четвъртък, че кандидатурите за ръководител на организацията трябва да бъдат подадени в периода между 7 февруари и 14 март. След това ще бъдат избрани максимум трима кандидати, а новият президент се очаква да бъде избран преди заседанието на ръководните органи на Световната банка и МВФ на 12-14 април във Вашингтон.