Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че не е „много оптимистично настроен“ относно шансовете на Великобритания да напусне ЕС със сделка и предупреди, че неуспех на съгласуван Брекзит ще излезе скъпо на икономиката, предаде Ройтерс.

„Ако се осъществи вариантът без сделка, а аз не мога да изключа това, икономическите и социални последствия за Великобритания и континента ще бъдат ужасяващи“, предупреди Юнкер в изказване пред Европейския икономически и социален комитет на конференцията „Гражданско общество за възраждане на ЕС“. И допълни, че усилията му са ориентирани към избягване на най-лошия сценарий.

„Но не съм голям оптимист по този въпрос“, подчерта шефът на ЕК, който- вчера се срещна в Брюксел с британската премиерка Тереза Мей. 

Юнкер коментира и идеята за Съединени европейски щати.

„Tези, които искат на всяка цена да наложат на Европа концепция на Съединени европейски щати, жестоко грешат. Никога няма да има подобно нещо, защото то няма да работи. Европейците искат да останат белгийци, фламандци, валонци, бретанци, люксембургчани, баварци, както и да участват в една и съща национална общност и в същото време да бъдат европейци. Тоест, ние не сме само европейци“, подчерта председателят на ЕК.

Той настоя още, че трябва внимателно да се проверяват инвестициите в ЕС и по-точно техните цели.

„Аз съм за отворена Европа, но не и за Европа, поднесена на тепсия. Трябва да се защитим от външните предизвикателства като киберпрестъпността и подобни заплахи. Затова трябва всеки път да проверяваме дали определена инвестиция отвън, която се опитва да се приземи в Европа, ще ни навреди“, предупреди Жан-Клод Юнкер