Подготовката за автомобила за зимните условия е много важно, за да сме сигурни и безопасни на пътя. Какво трябва да направим, за да сме подготвени? Накратко – да имаме изправен и правилно оборудван автомобил, както и да караме с повишено внимание, съобщава бТВ.

Важно е да осигурите добра видимост на колата си, като почистите добре стъклата и фаровете. Полезно е да не спестявате от чистачки, както и от течността против замръзване.

През зимата подготвените шофьори биха имали в багажника си лопата за сняг, с която да си помогнат, ако автомобилът им затъне в снега; вериги (те са два типа – метални и текстилни); както и стъргалка за стъклата.

Добре е също така да имате и ръкавици, за да не ви измръзнат ръцете, ако се налага да работите навън, докато освободите автомобила си от снега. Ако акумулаторът ви не е в особено добро състояние, трябва да носите и кабели за ток.

По закон още трябва да носите и аптечка и пожарогасител. В колата е полезно също така да имате и зарядно за телефона си.

Ако пътувате с деца, обърнете двойно повече внимание, преди тръгване на път. Вземете нужните дрехи, одеало, както и провизии – храна и вода.

Обърнете внимание и на гумите си – през зимата трябва да използвате гуми, които са съобразени с пътните условия. По закон не е задължително те да са зимни, а само да са с протектор, чиято дълбочина е най-малко 4 мм.

Зимните гуми обаче са произведени от по-различна каучукова смес и имат специфичен рисунък на протектора, заради което са много по-ефективни от летните при сняг и температури под минус 7 градуса.

Що се отнася до течността за чистачки, имайте предвид, че по-евтините видове съдържат високи количества метанол. Това е така опасният метилов алкохол, който е смъртоносен при директна консумация – нарочна или по непредпазливост.

Внимавайте с тази течност, тъй като при интензивната ѝ употреба (по предназначение – за измиване на стъклото!) в купето могат да попаднат изпарения, които да ви повлияят зле – особено важно е това, ако в колата има малки деца.

У нас допустимата част метанол в течността за чистачки е 30%, макар в много страни от Европа тя да е само 3%. Някои от предлаганите на пазара течности са и с незащитени от деца капачки, както и с неособено коректно посочени градуси на замръзване. 

Вижте още: 

Как да предпазим дома си от крадци 

Как да защитим правата си като длъжници 

Как да спестим пари от дрехи