Срещата с частен съдебен изпълнител, която доскоро беше нещо непознато за повечето хора, сега е съвсем обичайна.

Нерядко обаче вноските, които трябва да погасяваме, се оказват непосилни и затова е хубаво да сме наясно със законовите разпоредби за размера на сумите, които месечно трябва да плащаме.

Минималният размер, за който можем да се договорим с ЧСИ (частен съдебен изпълнител), е 30% от дължимото като първоначална вноска. За останалата част можем да се договорим  да я изплащаме на равни части всеки месец.

Важно е да се знае също така, че в законовите разпоредби е поставен таван на възможната за удържане сума.

Удръжки се правят само върху доход над минималния, независимо дали той е от заплата или от пенсия. Също така важна подробност е, че няма значение колко съдебни изпълнители запорират доходите.

Общият размер, който могат да вземат, е един и същ – независимо дали той ще отиде при един или ще се подели между няколко ЧСИ. Разпоредбата, която регламентира взаимоотношенията длъжник-ЧСИ,  е чл. 446 от ГПК (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.). В нея се посочва съответно каква част от месечния доход на длъжника може да бъде взета:
1. Aко осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
2. Aко осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
3. Aко осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
4. Aко осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.