От АПИ направиха демонстрация как ще купуваме електронните винетки.

Засега е ясно, че ще има 500 терминала за самообслужване, от които шофьорите ще могат да купуват електронните винетки. Машините ще бъдат разположени по основните пътища и граничните пунктове.

Контролът за това дали шофьорите имат електронна винетка ще се извършва от мобилните групи на АПИ, както и от органите на КАТ. 

Има общо 105 специализирани автомобила, от които 55 са за контролни функции и са оборудвани с камери. Те разчитат номера на превозното средство и системата веднага отчита дали е нарушител. 50 автомобила са за правоприлагане, тоест те ще глобяват на пътя.

Старите винетки ще са действащи до изтичането на срока им. От 15 декември до 31 януари 2019 г. шофьорите ще могат да пререгистрират винетките си.

За удобство на шофьорите терминалите ще оперират на 8 езика- български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски.

Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които все още се разработват.

Шофьорите, които предпочитат купуване на винетка от служител, могат да го направят като посетят офис от разпространителската мрежа.

На служителя те ще трябва да представят номера на автомобила и да уточнят срока на винетката, която предпочитат.