Въпреки повечето от най-големите круизни компании са избрали централите им да с в САЩ, правата на пътниците всъщност може да не са така добре спазвани, както отвъд Океана.

Същото важи за всяка страна – без значение къде е централата на даден круизен превозвач, той се подчинява на други правила, съобразени със законодателствата на държавите, покрай които преминава.

За това предупреждава специализираният по дела, свързани с круизите и техните пътници, адвокат Джим Уокър, пише Business Insider. По думите му круизните пътници далеч нямат гражданските, които важат в страната, в която е базиран превозвачът и конкретно в САЩ.

Пътуващите на круизи често подписват договори, които позволяват на екипажа на кораба да претърсва стаите им поради каквато и да е причина, обяснява адвокатът и добавя, че в различните части от маршрута на круиза пътниците може да бъдат обект на най-различни законодателства.

„Макар точните подробности за сигурността на всеки кораб да са конфиденциални и да зависят от големината на плавателния съд, демографията на пътниците и от други фактори, круизните компании имат много опитни, добре обучени служители за сигурността и действащи протоколи за защита на пътниците и екипажа, включително камери, за да следят активността във всяка част на кораба“, коментира представител на Международната асоциация на круизните превозвачи.

Когато даден кораб акустира на пристанище, неговите пътници са обект на законите на страната, чието е пристанището. Това от своя страна може да доведе до претърсвания от полицията без издадена заповед за това, като най-често се търси марихуана.

Така например, ако един пътник усети мирис на марихуана от съседна стая и съобщи на екипажа на круиза, екипажът от своя страна може да предупреди местната полиция преди следващото акустиране на кораба. При пристигането органите на реда могат да претърсят подозрителната стая без заповед. Ако в нея бъде дори и малко количество от наркотика, притежателят му или ще трябва да плати глоба, или да лежи в затвора.

По думите на Уокър подобни сценарии се разиграват най-често на Бермудските и Бахамските острови.

„Това се случва много често и никой нищо не може да направи по въпроса. Нямаш право да си наемеш местен адвокат или съветник, когато си в бахамската столица Насау“, разказва адвокатът.