Пътят за излизането на Великобритания от ЕС става все по-трънлив и хаотичен. Не стига че британската правителствена ръководителка Тереза Мей и до днес не знае как и какво всъщност ще договаря с европейските си партньори. Ами сега и това: Висшият съд на Лондон ѝ зашлеви звучна плесница на първа инстанция, като постанови, че само парламентът може да задейства Брекзит. Досега желязната "Брекзит лейди" се позоваваше на кралския прерогатив, който дава правни привилегии на правителството от името на суверена, като позволява да се вземат определени решения - без да бъдат гласувани в парламента. Консервативната правителствена ръководителка вярваше, че успешният референдум от юни е достатъчен от юридическа гледна точка, за да може Великобритания да излезе от ЕС. Съдиите в Лондон обаче гледат на нещата по друг начин. Те настояват за одобрение от парламента.

Абсурди без край 

Достатъчно смешно е, че тази процедура бе задействана от една финансова мениджърка и от една фризьорка, а не от депутатите, както би си помислил човек. Но в британската сага за Брекзит сме се нагледали вече на какво ли не. След лъжите и заблудите, които националистите бълваха в изборната борба, и след  популистките измятания на един ексцентричен външен министър, едва ли наложената ни юридическа игра около началото на излизането на Великобритания от ЕС може да ни шокира.

Тереза Мей веднага обяви, че ще обжалва съдийското решение пред Върховния съд на Обединеното кралство. Но дори и да спечели делото в началото на декември, тя няма да може да спази собствения си график за Брекзит: тя бе обявила, че до края на март 2017 Лондон ще активира чл. 50 от Лисабонския договор за стартиране на преговорите по излизане от ЕС, които би трябвало да продължат две години. 

А ако сега и Върховният съд на Обединеното кралство реши, че парламентът трябва да гласува, ще стане още по-сложно: защото тогава може и да има нужда от нов закон, който да изисква одобрението и на двете камари на парламента. А това би отнело няколко месеца. Всъщност правителството би могло да инициира и извънредна законодателна процедура. Само че и тя би могла да бъде оспорена пред съда.

Всъщност не е ясно дали консервативната правителствена ръководителка изобщо ще получи мнозинство за полагане началото на Брекзит. Дори и нейната собствена фракция е разединена по този въпрос. Не е ясно и какъв курс би препоръчал парламентът на правителствената шефка: "твърд" Брекзит с пълно откъсване от европейския вътрешен пазар или "мек" Брекзит, който ще допуска търговията, но и миграцията? За малко вероятен е смятан следният сценарий: депутатите да игнорират изцяло народната воля от референдума и да искат да спрат излизането на страната от ЕС.

Нови избори на Острова?

Мислимо е обаче това: Тереза Мей да свика нови избори още през февруари. Тогава, ако спечели изборите, тя би могла да заздрави властта си в парламента. Или пък не?

Каквото и да си говорим, Великобритания изпада отново в тежки политически турбуленции. Вестник "Дейли мейл", който активно подкрепяше Брекзит, вече пише за "Измамата Брекзит". А националистът Найджъл Фараж говори за "народен гняв".

Цялата тази история изобщо не е по вкуса на ЕС. Ако Брекзит продължава да се протака, ще се засилва несигурността. Държавните и правителствени ръководители бяха призовали британската си колежка да започне възможно най-бързо конкретните преговори, след като британците държат да напуснат ЕС на всяка цена. 

Що се отнася до евентуалното осуетяване на Брекзита в британските съдебни зали или в парламента - в Брюксел никой не вярва в това. Но европейската централа така или иначе вече няма почти никакво влияние върху вироглавите британци. Затова не ѝ остава нищо друго освен да чака... и да си пие чая. 

Вижте още: 

30% от бизнеса чака загуби от Брекзит