Обединяване на видео системата за наблюдение и касовите транзакции ще хващат крадците още преди да са напуснали търговския обект, научи „Монитор“ по време на приключилото изложение „Секюрити“ в Интер Експо Център.

Кражбите, осъществени съвместно от касиери и „клиенти“, ще бъдат ограничени с навлизаща на пазара система. В големите хипермаркети често се използва схема, при която касиерът има баркод от нещо евтино в ръката си, в касата се отчита продажбата му, докато клиентът изнася нещо по-голямо, разказва Румен Палмов, ръководител „Системи за сигурност и комуникации“ в „Сектрон“.

Прочитанията на баркод четеца на стоката могат да бъдат изведени от касовата система и да бъдат вкарани на екран. По този начин се удостоверява дали това, което е отчетено на баркод четеца наистина е това, което е изнесъл клиентът от търговския обект.

Търговците ще може чрез избиране на произволни артикули да ги засичат по-лесно при ревизия с видео от всяка продажба. Това е лесно осъществимо с монтирането на една камера на всяка каса в обектите, които и сега са налични в повечето обекти като бензиностанции, магазини и др.

Тенденцията в сектора на сигурността е към интеграция в отделните системи. Алармената система, видео наблюдението и контрол на достъпа може да се управлява от едно място по достъпен начин.

Видео сигнала може да се комбинира с данни от други системи като контрол на достъпа. Често клиенти обединяват в едно алармени системи с охрана на периметър с микровълнови датчици. Тези класически системи могат да бъдат вкарани в сървъра на софтуера и те да бъдат записвани.

Друга новост, която досега се използваше доскоро само от органите на реда, е разпознаване на регистрационни номера в реално време. Така може да бъде контролирано автоматично влизането и излизането на превозни средства от обект без човешка намеса. В МВР системата се използва основно за създаване на списъци за издирвани автомобили.

„Когато през дадено място мине издирван автомобил се създава аларма в системата и колегите предприемат мерки, за да спрат превозното средство“, разказаха от министерството.