Китайската народна банка (PBoC) планира да отвори пазара на страната за големите американски компании за кредитни карти Visa и Mastercard, които да могат да осъществяват разплащания в юани, съобщи "Файненшъл таймс", цитирайки източници, запознати с въпроса.

Централната банка на Китай все още не е одобрила официално заявленията, подадени от двете американски корпорациите.

С оглед обаче на факта, че техните заявления бяха подадени преди повече от година, скоро ще стартира 90 дневен период, в който банката ще трябва да се вземе окончателно решение, се посочва в информацията на "Файненшъл таймс".

Ако молбите получат официално одобрение, Visa и Mastercard ще започнат да се конкурират с китайската картова компания Unionpay, който понастоящем доминира на китайския пазар. Трябва да се има предвид, че най-големият акционер на Unionpay е именно Народната банка на Китай и благодарение на господстващото си положение в страната, Unionpay контролира около 36% от глобалните плащания с кредитни карти.

Въпреки информацията на "Файненшъл таймс" акциите на Visa Inc. и на Mastercard Inc. се понижават съответно с 0,91% и с 1% на извънборсовата търговия на Уолстрийт на фона на общото негативно представяне на фючърсите и на трите американски фондови индекса с оглед на подновените притеснения за глобалната икономика след днешни шокиращо слаби данни за китайския внос и износ през декември.

Около час преди старта на търговията на Уолстрийт фючърсите на DJIA се понижават с около 200 пункта (спад с 0,82%), на широкият индекс S&P500 - с 0,83% и на технологичния индекс Nasdaq 100 - с 1,06%.