Има няколко фактора, които са най-важни за всеки любител на снега, а именно –  добре поддържаната писта и добрите метеорологични условия.

Всеки обаче има различни предпочитания, когато избира курорт. Някои туристи са съсредоточени главно върху разстоянието и времето за пътуване, а други са по-заинтересовани от луксозния хотел, ресторантите и клубовете.

Ето и съветите на експертите в пътуванията eSky за това как и къде да планирате своята ски ваканция, кога ще ви излезе най-изгодно и къде са едни от най-хубавите писти в света.

Цел на пътуването

Преди да планирате пътуването си, помислете за приоритетите си. Заминавате, за да карате ски цял ден, а вечер да се отдадете на нощния живот или предпочитате престой в уютна къщичка, далеч от шума и туристически атракции?

Ако държите на перфектните условия за ски, то тогава се насочете към Алпите. Австрия, Франция или Италия са местата с най-много писти. Ако сте любител на природата и бюджетът ви е по-малък, помислете за пътуване до Словакия, където ще намерите добра инфраструктура и приятелска атмосфера на приемливи цени. Можете също да помислите за Грузия. Тя е сред предпочитаните места за зимни спортове, поради ниските цени на ски картите, наемането на ски екипировка и полетите, както и заради спиращите дъха гледки. Всичко това се предлага от Гудаури – най-големият ски курорт в Грузия.

Кой град да изберете

В Австрия ще намерите перфектни условия – хубави писти и модерни ски центрове. Хотелското настаняване е разнообразно – от луксозни хотели до гостоприемни къщи за гости. Цената на ски картата за една седмица е между 180-250 евро.

В зависимост от курорта, проверете полетите до най-близкия град, откъдето можете да наемете кола под наем и така да ви излезе най-изгодно. Един от известните курорти е Zillertal Arena с над 140 км писти и голям брой ски училища. Преди две години там бе открита и новата атракция – ски пистата с най-висока надморска височина в цяла Австрия, извисяваща се на 1930 метра над морското равнище. Sölden също е много популярен и „предлага“ най-високите върхове – до 3340 метра. Това е и единственото място в Австрия, където ски пистите са директно свързани с лифтове до останалите ски зони.

Франция е рай за скиорите с многобройните си писти и повечето слънчеви часове в сравнение с Австрия. Седмичната карта струва около 200-250 евро, а едно от най-популярните места във Франция са трите долини, разположени близо до границата с Италия. Голямо предимство е близостта до летището Гренобъл. Там ще намерите над 600 км свързани ски писти, разделени на такива за начинаещи, за средно напреднали и за професионалисти.

В Италия, освен прекрасните писти, допълнително предимство е вкусното бомбардино – загряваща напитка, съдържаща яйчен пунш, уиски и бита сметана. Стандартът на хотелите и къщите за гости е добър, а цените на картите варират между 180-200 евро.

В Словакия ски пистите са подобни на алпийските, но броят им е по-малък, отколкото в Австрия или Франция. Предимство обаче е, че цените в Словакия са по-ниски (картата е около 180 евро), а климатът гарантира добри условия за ски и снежна зима до края на април.

Разбира се, в България също можете да се отдадете на зимни спортове, посещавайки Боровец, Банско или Пампорово, дори само за уикенда. Хотелско настаняване може да се намери за всеки вкус, а цените започват от около 20 евро за двойна стая.

Кога да резервирате

Ако вече сте избрали къде точно да отидете, остава само да резервирате самолетните си билети и да изберете хотел.

Когато купувате и резервирате хотели сами, имате голямо предимство пред организираните пътувания, защото можете да направите всичко по свой начин и да планирате ваканцията си по всяко време на годината. Освен в активния сезон, си струва да се качите на ските и през март и април, когато цените на картите и настаняването са по-ниски, а денят е дълъг.

Организирането на пътуване в края на сезона има още едно предимство – можете да карате ски без да плащате такса за това. Много курорти въвеждат популярната „безплатна ски услуга“ – всеки, който резервира престой в рамките на определен период, получава безплатен ски пропуск.

Превоз на ски екипировка

Всяка авиокомпания има своя собствена политика, свързана с превоза на ски екипировка. Най-често превозвачите разрешават да се транспортира спортно оборудване в багажното но това е свързано с ограниченията за теглото и размера и се заплаща допълнително. Винаги проверявайте правилата, които важат за даден маршрут и за конкретен превозвач.

Където и да сте избрали да заминете, за да карате ски, не забравяйте да направите застраховка, за да имате една безпроблемна и приятна ваканция, съветват експертите от eSky.