Нотариус е мечтана професия за много юристи. Не е конфликтна като тази на прокурора или съдебния изпълнител, няма ожесточена конкуренция като при адвокатите, а парите са добри. Колко изкарва отделният нотариус е тайна между него и данъчните. Покрай немалкото магистрати (обявяващи доходи и имоти пред Сметната палата) със съпрузи в гилдията обаче стана ясно, че от изповядване на сделки можеш да си докараш по 150 000-200 000 лв. на година, че и отгоре. Това дори след данъците е заплата от над 10 000 лв. на месец, за която мечтаят и върховните съдии.

Да станеш нотариус не е въпрос само на желание или знания. Първо държавата трябва да обяви конкурс, защото местата са ограничени по закон - по един на всеки 10 000 души и поне двама в населено място. Затова, ако адвокатите са около 10 000, нотариусите са само 613.

Ограниченият брой на местата обяснява защо това, че вече 6 години няма конкурс за влизане в гилдията, създава доста напрежение сред юристите. Голямата зависимост от Министерството на правосъдието пък води до обвинения в корупция, когато дойде време за изпита на кандидатите. При последното попълнение в гилдията през 2008 г. се говореше, че цената за едно място достига 300 000 лева.

Новият конкурс

Сега министерството даде знак, че най-после ще обяви нов конкурс, като публикува промени в наредбата, по която ще се проведе той. Макар още официално да няма дати за изпитите, очакванията са, че те ще са най-късно в края на тази или в началото на следващата година.

Големият въпрос е къде ще бъдат свободните бройки, защото едно е да си нотариус в Малко Търново, а друго - във Варна. Къде и колко ще са местата по закон зависи от броя на населението. Така в случая водещото трябва да е колко жители има даден район според последното преброяване през 2011 г. Както и правилото, че никъде не трябва да работи един нотариус монополист.

Затова още отсега е ясно, че ще бъдат обявени места в седемте района, в които в момента няма нито един нотариус. В повечето от тях никога не е имало, въпреки че откакто през 1998 г. гилдията се приватизира, е имало три конкурса. И това съвсем не е случайно. Според председателя на Нотариалната камара Красимир Катранджиев вероятността те да останат незаети и при предстоящия конкурс е много голяма. Причината - става дума за малки населени места като Ардино и Трън, където няма как да се издържа кантора.

От какво се печели

Нотариусите печелят от таксите, които събират. И макар да удостоверяват подписи и да правят пълномощни, приходите им на практика идват от сделките с недвижими имоти. Това не са всички пари, които оставяте при тях при продажбата на апартамент, защото освен нотариална такса дължите местен данък за прехвърлянето, ДДС и такса за вписването. Тарифата, която взема юристът за изповядване на сделката, е според материалния интерес. Например за апартамент от 100 000 лв. той прибира 1461 лв., въпреки че разноските на страните за нея ще са над 4000 лв. Върху своеобразната си печалба нотариусът плаща данъци, внася осигуровки за себе си и за своите служители. Освен това всяка година сключва застраховка и дължи 900 лв. членски внос на Нотариалната камара. Грубата сметка показва, че му трябват поне 2-3 подобни сделки на месец, за да върже бюджета си, и то ако няма персонал.

Продажбите обаче невинаги са за десетки хиляди левове, а често са на земеделски земи с ниска данъчна оценка, което сваля значително таксата, т.е. прихода на нотариуса.

Броят на продажбите в даден район може да даде представа дали там си струва да бъдеш нотариус. Ето как стоят нещата с местата, в които в момента не действа нито един и сделките се изповядват от съдия по вписванията. Най-атрактивен район се оказва Оряхово, където за първите три месеца на годината е имало 165 продажби на недвижими имоти. Дори и цените да са ниски, това все пак ще докара на нотариуса стабилен доход. Тополовград също не е лошо място да отвориш кантора - 85 сделки за януари, февруари и март. Ситуацията обаче не е такава в Крумовград (17 сделки), Ивайловград (22 сделки), Ардино (19), Малко Търново (39) и Трън (28). Още повече че по закон тези продажби не би трябвало да се изповядват от един нотариус, а от двама.

Сделките не са много повече и в някои от 18-те района, в които в момента има само един юрист и за които също трябва да се обяви конкурс. За първите три месеца на годината в Етрополе например е имало само 18 продажби на имоти, в Златоград - 26, а в Трявна - 37.

Сред тези райони обаче има "царски" места, от които може да се докара стабилен доход. За тях би трябвало да има доста кандидати, които да разбият монопола на действащите нотариуси.

Според данните на Агенцията по вписванията в Нови Пазар за три месеца е имало 362 продажби на имоти. Сега там има само един нотариус, а броят на населението предполага да са четирима. Само един нотариус е изповядал 320-те сделки за януари, февруари и март в Никопол, 237-те в Кнежа и 254-те в Исперих. По този показател добри места да отвориш кантора са и Първомай, Дулово и Тутракан.

Златни кокошки

Ако се използват данните от последното преброяване, Министерството на правосъдието трябва да обяви 107 свободни места за нотариуси. Най-много трябва да са бройките за Шумен, чието население от 106 470 души предполага там да работят 10 нотариуси, а не четирима, както е сега. Пет нови кантори трябва да отворят в Сливен и така да станат общо 12. Според изискванията на закона нотариусите в Пазарджик пък трябва да се увеличат от 10 на 15.

Едно от най-атрактивните места е Бургас, където би трябвало да се обяви конкурс за едно място. При 1236 сделки за три месеца на един нотариус се падат над 50.

Повече отколкото трябва

Статистиката вади наяве и аномалии - на някои места нотариусите вече са повече, отколкото трябва да бъдат. Едната причина е динамиката на населението, но другата е практиката на преместване. При нея със заповед на министъра на правосъдието нотариуси сменят района си. Така над 20 души, които не са спечелили място в София, вече имат кантори в столицата. Резултатът е, че вместо 129, колкото трябва да са според преброяването, нотариусите в София са 135. Същата аномалия има и във Варна, където действат 42-ма юристи, а трябва да са 40. В Дупница, Мездра, Несебър, Елин Пелин и Разлог има по една кантора повече, а в Поморие и Стара Загора нотариусите са с двама над нужното по закон.

Според шефа на камарата Катранджиев свободните места за гилдията трябва да се определят много внимателно. На въпрос дали има съпротива от колегите му срещу навлизане на нови хора и конкуренция отговорът му е: "Ние не сме затворени. Но работата значително намаля, има колеги в София, които бяха принудени да освободят служителите си." И допълни: "Ние не сме свободна професия. Нотариусът не работи при условията на конкуренция, а изпълнява публични функции и неслучайно по закон сме numerus clausus (краен брой)."

И на финала едно малко напомяне, ако сте правоспособен юрист с над 3 години стаж и сте решили да се готвите по 50-те теми за изпита за нотариуси: Пригответе си 10 000 лв. Не за подкуп - толкова е встъпителната вноска за камарата.