Mошениците, които предлагат измамни услуги за почивки, наеми на апартаменти и стоки най-често са залавяни по трансакциите.

Службите постоянно следят онлайн плащанията и при поредица от съмнителни преводи веднага започват проверка. Така само преди по-малко от месец са спипани 95 онлайн измамници при международна операция в която активно участие взели и служителите от ГДБОП в България. 

Бандитите били част от престъпни мрежи, действала в интернет пространството. Те са задържани по време на международна операция „2018 e-Commerce Action (eComm 2018)“. Заради наболелия проблем, в нея са се включили всички 28 членки на Европейския съюз.

Основната цел на предприетите действия била противодействието срещу онлайн измамниците, като държавите членки били координирани от Европол, където бил създаден и координационен център.

Задържаните лица, са заподозрени в над 20 000 съмнителни транзакции с компрометирани кредитни карти, като общата стойност на плащанията била над 8 милиона евро. Също така в операцията участвал и частният сектор, който предоставил налични данни за съмнителни разплащания и преводи в интернет пространството.

„Много често поръчките от интернет магазини се правят на територията на Европейския съюз, като се използват банкови карти от други континенти. Именно това се следи от службите, особено, когато плащанията са по-сериозни“, обясниха разследващи пред „Монитор“. 

Така се стигнало и до разбиването на групата, която превела през различни сметки над 8 млн. евро. В дните на операцията били извършени над 200 претърсвания, били проверени над 20 хил. съмнителни трансакции и други оперативни действия. Иззети са различни електрони устройства, банкови карти, парични средства и наркотични вещества.

Не се съобщава за задържани българи, въпреки че се смята, че в бандата е имало участие на нашенци, които в момента се разследват.