Още едно международно проучване припомня, че България изглежда като странен придатък към ЕС - клуба на заможните европейски държави.

Страната ни заема 57-о място в новото издание на Legatum Prosperity Index - класация за благосъстоянието, която включва 149 държави.

Без изненада всички други 27 членки на ЕС се представят по-добре. Донякъде е изненада, че ни изпреварва дори Македония, която се намира на 53-та позиция.

Legatum Prosperity Index оценява държавите в седем области - качество на икономиката, управление, достъп до образование, здравеопазване, лична свобода, социален капитал и околна среда. В челната шесторка са Нова Зеландия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Канада и Австралия.

На пръв поглед мястото на България - 57-о от 149 държави, не е чак толкова лошо. Но по някои от показателите нещата изглеждат отчайващи. По качество на здравеопазването например сме в по-лошата половина - под № 91.

По условия за правене на бизнес страната ни губи 6 позиции спрямо миналогодишното си класиране, а качеството на държавното управление е такова, че България е пропаднала с 25 места в класацията. Най-добра оценка - 39-о място, България получава по "достъп до образование".

"Преходът към демокрация и свободна пазарна икономика е по-бавен в България в сравнение с други държави от региона. Страната остава една от най-бедните и най-корумпираните държави в ЕС", посочват авторите на проучването. Те правят и паралел между нас и северната ни съседка.

"Румъния, която се присъедини към ЕС също през 2007 г., отчита по-голям прогрес по отношение на бизнес средата за същия период от време, както и напредък в борбата с корупцията. Затова в бъдеще е важно България да осъществи необходимите реформи, които не само да насърчат растежа, но и да намалят широко разпространената бедност. Най-важно е да се обърне внимание на неефективното правителство, организираната престъпност и корупцията", се заключава в доклада за страната ни.

ОТ ЗЛЕ ПО-ЗЛЕ 

Успоредно с Legatum Prosperity Index се появи и друго глобално изследване - Индекс на правовия ред, в което страната ни също заема непрестижно място. Тя е 53-та сред 113 страни и отново е най-зле класираната държава от ЕС.

Причините са ясни - корупция и безнаказаност по всички етажи на властта, слабо гражданско общество, зависими медии. Проучването подчертава, че в България правосъдието е бавно, разследванията по граждански искове са безпричинно мудни, а при криминалните дела ефективността е ниска и има корупция.