Един от лидерите при картовите разплащания - Mastercard Inc., премахва името от логото си, съобщава WSJ. След промяната ще останат само червеният и жълтият кръг, без надписът, който сега пресича двете геометрични фигури.

Този ход е част от усилията на компанията да намали значението на думата „карта“ в името си заради навлизането на все повече иновативни методи и технологии за разплащане.

Mastercard е провеждала маркетингови изследвания в продължение на 20 месеца, за да се увери, че клиентите ще идентифицират логото дори без текст в него.

„Никога не трябва да си арогантен и да казваш: „Аз съм икона“ и нека премахнем името на бранда от логото“, коментира според Раджа Раджаманнар, главен маркетинг и комуникационен директор на Mastercard.

Маркетолозите често искат да представят техните компании чрез абстрактен символ“, казва Майкъл Берут, партньор в консултантската фирма за проектиране Pentagram, която е водила процеса по развитието на новия бранд на Mastercard.

„Хората наистина харесват символът на Nike или ябълката на Apple“, казва той.

„Освен че позволява на Mastercard да разшири полето на своя бизнес, новото лого се откроява по-добре на портативни цифрови устройства“, каза г-н Берут.

Потребителите ще се сблъскат с новото лого по различно време, тъй като банките работят чрез съществуващите си карти с предишното лого, а Mastercard все още изгражда разпознаваемостта на марката в някои развиващи се пазари.