Глобални организации като Международния валутен фонд и Световната банка трябва да бъдат реформирани, за да възстанови доверието в световната финансова система, заяви германският канцлер Ангела Меркел в сряда, защитавайки в същото време и мултилатерализма като печеливш гарант за всяка една от страните.

"От дълго време развиващите се страни като Китай и Индия влияят много силно на световната икономика и когато на съществуващата система отнеме твърде много време, за да реагира, последствията са, че други държави реагират на това чрез нови институции”, заяви Меркел по време а своя реч на Световния икономически форум в Давос.

Меркел също така заяви, че Берлин "иска да даде силен принос за укрепването на Европа", особено във връзка с Договора от Аахен, подписан с Франция във вторник. Тя повтори, че двете страни изразиха ангажимент "да работят за Европа, за по-нататъшно развитие на Европа" и подчерта, че целта на договора не е да се противопостави на НАТО.

Канцлерът на Германия се изказа в полза на многостранността и на международните институции.

"Винаги трябва да помним, че останалите имат своите лични интереси, след което ги факторират и може да имаме ситуация, в която всички печелят", посочи тя.

Меркел призна, че институциите трябва да се придържат към промените в глобалните общества и технологии и че докато процесът е труден, "има място за реформи и трябва да възприемаме новите идеи".