Министерството на финансите повиши леко прогнозата си за икономическия растеж на България през тази и следващите три години.

Финансовото ведомство, управлявано в момента от служебния министър Кирил Ананиев, очаква реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година да достигне 3%.

В предишната прогноза от декември очакванията бяха за растеж от 2.9%.

8 базови принципа за управление на световната икономика 

 

5-те държави с най-конкурентна икономика в света 

 

Икономика на бежанците и нейната употреба 

 

Според МФ растежът през 2017 г. ще бъде движен в по-голяма степен от вътрешното търсене. В сравнение с 2016 г. външният сектор ще има по-нисък принос за нарастването на БВП поради ускоряването на вноса, подкрепен от по-високото потребление и инвестиции, а също така и от нарастването на износа.

Същевременно, нарастването на износа ще продължи с по-умерен темп, с оглед последните икономически прогнози за външното търсене. Наред с лекото забавяне в икономическата активност в ЕС се очаква и по-нисък ръст на вноса в страните от Западните Балкани и Турция, които привличат почти 15% от износа на България, пише в прогнозата на МФ.

Очакванията за икономическия растеж са леко повишени за целия 4-годишен прогнозен период в сравнение с предходната прогноза на МФ.

Започналата от 2015 г. тенденция на значително по-високо реално нарастване на БВП за България спрямо това на ЕС 28 се прогнозира да продължи в периода 2017-2020 г., което означава засилване на процеса на реална конвергенция в сравнение с периода от началото на кризата до 2014 г.