Изследване на U.S. News & World Report определи най-добрите държави за 2017 г. Медийната организация, позната и с класациите си за най-влиятелните американски университети, оценява 80 държави по различни критерии, сред които икономическо влияние, граждански права и качество на живота.

Проучени са мненията на 21 000 бизнес лидери, членове на информационните елити и изявени граждани.

Изследването се прави за втора поредна година заедно с консултантската компания Y&R’s BAV Consulting и Wharton School of the University of Pennsylvania.

През изминалата година някои големи световни сили са отбелязали спад заради политическа нестабилност и промени. Така например САЩ отстъпва с три места, както и миналогодишният лидер в подреждането – Германия, която сега е чак на четвърто място.

За информация, България е на 63-о място от 80 държави, при 48-о място от 60 държави през 2016 г.

Вижте 24-те най-добри държави за 2017 г.:

24. Португалия

Въпреки че не е сред най-богатите страни, Португалия има богато културно наследство и е една от най-добрите страни за пенсиониране и за пътешестване.

23. Южна Корея

Тя е дом на 12 обекта от културно-историческото наследство на ЮНЕСКО и всяка година е посещавана от 18 млн. туристи. Страната има и силно развита икономика, базирана на високи технологии, което допринася за нейния висок БВП в размер на 1,3 трилиона долара.

22. Обединени Арабски Емирства

Богатите петролни запаси я правят една от най-проспериращите страни в света и застава начело на най-добре развиващите се икономики.

21. Ирландия

Столицата Дъблин може да се похвали като дом на множество технологични компании като Google, Facebook, LinkedIn, Hubspot и Dropbox. Тук технологиите са на почит.

20. Китай

Освен че е една от петте най-влиятелни нации, Китай е и икономика с колосални размери и силно влияние на глобалната сцена.

19. Испания

Испания е разпознаваема с културните си забележителности и е посочена в изследването като едно от най-добрите места за посещение в света.

18. Австрия

Страната е с добри резултати по всички показатели, но е сред световните лидери по най-добри условия за жени.

17. Люксембург

Страната има вторият най-висок БВП на глава от населението в света. Прозрачното управление и благоприятната данъчна политика я нареждат и на първите места по условия за правене на бизнес.

16. Италия

В края на 2016 г. премиерът Матео Ренци подаде оставка след неуспешен референдум за конституционни реформи и това разклати стабилността на страната.  Затова тя пада с три места в подреждането тази година. Все пак Италия е най-влиятелната в културно отношение според допитването.

15. Сингапур

Островният град-държава запазва позицията си спрямо м. г. и е определена като една от най-добрите държави в света за инвестиции.

14. Нова Зеландия

Тя е определена за най-добрата държава за пенсиониране. Освен това е високо оценена за богатата си природа, религиозната свобода и равенството на половете.

13. Финландия

Сигурно не е изненада, че северноевропейските държави заемат челни позиции в класацията. Финландия е с високи резултати в повечето категории, но е сред първите по прозрачност.

12. Дания

Според доклада тя е втората най-добра страна в света за отглеждане на деца, изпреварена само от Швеция.

11. Холандия

Холандия е първата държава в света, която легализира еднополовите бракове и е с либерални възгледи относно употребата на наркотични вещества, проституцията и абортите.

10. Норвегия

Това е една от 4-те страни в Топ 15, ръководена от жени, и е на първо място в класирането за права на гражданите.

9. Франция

Франция пада с едно място спрямо м.г., тъй като е в период на предстоящи избори под силното влияние на крайнодесния кандидат Марин Льо Пен, която е основен претендент за президентството. Освен това според изследването страната е на последно място сред европейските държави по възприемчивост на по-отворени миграционни политики.

8. Австралия

Нарежда се на второ място след Нова Зеландия като най-добро място за пенсиониране. Освен това е определена като една от най-добрите страни за откриване на централен офис на компания.

7. САЩ

Почти 75% от запитаните твърдят, че са загубили вяра в лидерството на САЩ след президентските избори миналата година. Страната губи позиции в няколко категории, включително добро място за бизнес, граждански права, образование и прозрачност. Но все пак е най-влиятелната нация в света.

6. Швеция

Това е най-високо класираната северна държава в листата. Тя е определена за най-добро място за жените, за отглеждане на деца и за зелен живот.

5. Япония

Япония се придвижва с две позиции напред тази година заради политическата и икономическата си стабилност. Тя се нарежда в Топ 10 в категории като предприемачество, възходяща икономика и страна със силно културно влияние.

4. Германия

Миналогодишният победител губи три места. Растящата тревога около мигрантския проблем в Европа и сериите терористични актове се отразяват на по-слабото представяне през 2017 г.

3. Обединено Кралство

Великобритания и Северна Ирландия успяват да парират удара от предстоящия Брекзит и запазват високо място в класацията. Великобритания също е определена за четвъртата най-влиятелна нация в света и разпознаваема с културното си влияние.

2. Канада

Канада може да се похвали с най-високо качество на живот спрямо всяка друга държава, което значи, че е икономически и политически стабилна, отлично място за отглеждане на семейство и с добре развити обществено здравеопазване и образователна система.

1. Швейцария

Швейцария е най-добрата държава на света, според изследването. Тя дължи лидерството си на прогресивната социална система, защитата на човешките права и отличните условия за бизнес.

Вижте още: 

10-те най-добри държави за работа за чужденци 

5-те държави с най-конкурентна икономика в света