Copa Airlines е най-точната авиокомпания в света според нови изследвания. Около 89,79% от полетите на панамския национален превозвач излитат и кацат в рамките на 15 минути от планираното време през изминалата година, разкрива OAG, доставчик на данни за пътуване в своето класиране OAG Punctuality League 2019.

Годишният доклад се основава на повече от 57 милиона записи за полети, извършени между 1 януари и 31 декември 2018 г. OAG трябва да разполага с данни за поне 80% от редовните полети на авиокомпания или летището, за да ги включи в класирането.

Copa е следвана от airBaltic, при която точността е 89.17%, а на трето място е Hong Kong Airlines с 88,11%.

Четвърто място е за Hawaiian Airlines с точност от 87,52% на полетите, а петото място е за Bangkok Airways с точност от 87,16%, пише "Индипендънт".

Нито един британски превозвач не попада в Топ 20 на най-точните авиокомпании в Европа.

AirBaltic е водещата европейска авиокомпания по точност, следвана от KLM, Iberia и Alitalia.

Въпреки това British Airways влиза в Топ 10 на най-точните мега-авиокомпании през 2018 г.

Летищата са разделени на категории - малки, средни, големи, значителни и мега-летища - с цел да се класира точността на извършваните на тях полети.

Единственото летище в Обединеното кралство, което влиза в Топ 20, е  Хийтроу, което е на 15-о място сред мега-летищата. Тази категория е за летища с над 30 млн. пътници годишно.

Номер 1 сред малките летища е това в Минск. При средните е летището на Панама Сити. При големите - Осака, Япония.

При значителните летища на първото място се подрежда "Шереметиево" в Москва. След него са Доха, Минеаполис, Детройт и Мексико Сити.

При мега-летищата първото място е за Ханеда, Токио, следвано от Атланта, Сингапур, Денвър и Лос Анджелис.