Нерегламентирана транспортна дейност и нелицензирани екскурзии са двата основни проблема, които представители на туристическия бранш обсъдиха с министъра на туризма Николина Ангелкова на среща в Слънчев бряг.

За първа година по инициатива на министерството в големите курортни комплекси ще има открити приемни до края на летния сезон. На тях министър Ангелкова ще се среща с туристи и представители на бизнеса.

Пилотната инициатива на министерството предизвика интерес сред работници и представители на туристическия бранш в Слънчев бряг. Още рано сутринта пред приемната в административната сграда на АД „Слънчев бряг“ чакаха хора с въпроси.

„Искам да попитам министърката наясно ли е какви заплати се предлагат в Слънчев бряг и защо няма кадри… Кадри има, но заплащането е просто унизително. Имам да взимам заплати от минали години, които не мога да взема, за съжаление“, сподели жена, която работи като сервитьорка и от 4-годишна живее в комплекса.

Малко по-късно пристигна и цяла група туроператори и туристически агенти. Те обаче отказаха да обяснят какви конкретни проблеми са поставили.

Оказа се, че представителите на бранша са недоволни от нелегалните таксита и микробуси, които предлагат транспортни услуги на територията на курортния комплекс, както и от нелицензираните фирми които пък организират екскурзии. Ще  вземем незабавно мерки, каза министър Ангелкова.

„Ще предприемем много сериозни проверки на всички места, които си позволяват да предлагат нерегламентирана дейност, защото това вреди на имиджа на туристическия продукт и на качеството като цяло“, каза тя, като уточни, че проверките ще бъдат и съвместни с Комисията за защита на потребителите.

За да се продължи работата по регламентиране на дейности и услуги в курортните комплекси, трябва да бъдат приети разпоредбите, свързани със статута им на национални курорти, каза министър Ангелкова. Наредбите са преминали през обществено обсъждане и предстои следващата седмица да бъдат внесени в Министерския съвет, уточни тя.

По-късно в Равда контролни органи-представители на Министерството на туризма, извършиха проверка на голям хотелски комплекс. Какви нарушения бяха констатирани? Обобщи ги министър Ангелкова:

„Алармената система, която е изключително важна за сигурността на хората, не работи и съответно има допълнителни изисквания с оборудването по стаите, което не отговаря на изискванията за 5 звезди“.

Предписание получи собственикът на хотела, който обеща до две седмици нередностите да бъдат отстранени.