Близо 3000 учители преподават без да имат съответната диплома. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. По думите ѝ това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози.

Въпросните учители са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни Такева пред  "Монитор". Тези преподаватели водят часове основно по чужди езици, математика и информатика.

Едновременно с това, отново заради недостига на учители, над 5500 пенсионирани педагози преподават в клас.

Директорът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева каза, че "нередовни" педагози имало и в София, но ставало дума за специалисти с висше образование, което обаче не е педагогическо. В столицата най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии.

Недостиг от 6000 преподаватели ще има в цялата страна в близките години, предвижда СБУ. Най-голяма нужда има от учители по физика, които в момента са едва 600, като се очаква в близките години около половината от тях да се пенсионират.

Подобно е положението и при химиците, които са 893-ма, но се очаква около една трета от тях скоро да се пенсионират. Като основна причина за недостига на кадри в сектора Янка Такева посочи ниското възнаграждение. Учителите, които пък знаели чужди езици, се насочвали към частния сектор или към чужбина именно заради по-високите възнаграждения.

Едва 44-ма са педагозите по италиански език в цялата страна, по испански са 183-ма, по френски – 271, а по немски – 802-ма. От тази година преподавалите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв.

Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726. Училищните директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници - със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.

В същото време броят на студентите по педагогика вече е по-голям от този на следващите право. Това показва шестото издание на рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера (14 февруари) в Министерството на образованието и науката.

12 652-ма са записаните да учат за учители, а желаещите да стават юристи са 10 605.

Вижте още: 

Повече учители с пари за транспорт до работа 

Българските учители са най-нископлатените в Европа 

Кадрова криза в образованието - пенсионират се двойно повече учители