Ден след като комисията по екология към Столичния общински съвет одобри новите предложения в доклада за мерките срещу мръсния въздух, транспортната комисия направи промени, които допълнително обезсмислят програмата.

Комисията одобри становището на общинския съветник от "Група 5" Симеон Славчев, че трябва да отпадне мярката за забрана на влизането на автомобили в центъра с четни номера в един ден и на нечетни в друг. Мотивът за това е, че все още не е уточнен начинът, по който процесът ще бъде контролиран, макар че София не открива топлата вода с тази мярка и може да проучи чуждия опит.

Второто предложение дойде от зам.-кмета по транспорта на София Евгени Крусев. Той предложи в дните с превишение на фините прахови частици над 150 микрограма на куб. м временно да бъде въвеждано паркиране в крайните ленти на булевардите, по които се движи градският транспорт и където инфраструктурата позволява.

Според Крусев това ще стимулира хората да си оставят колите и да се качат на обществен превоз, макар че очевидно ще стане точно обратното. Освен това на голяма част от тези булеварди крайната лента е бус лента и на нея не може да се паркира.

Третото предложение отправи председателката на комисията Екатерина Йорданова. Според нея въвеждането на зелен билет трябва да се случи "незабавно" след гласуване в СОС, т.е. още в първия ден с прогноза за превишение на ФПЧ над 200 микрограма на куб. м на две станции. От началото на годината софиянци издишаха много отрови, но системата досега не е показала такава прогноза.