Близо 100 компании са се преместили от Великобритания в Холандия или са създали офиси там, за да продължат да работят в рамките на Европейския съюз след планираното напускане на 31 октомври, заяви в понеделник холандска правителствена агенция.

Други 325 компании, притеснени от загубата на достъп до европейския пазар, също обмислят такъв ход, каза Холандската агенция за чуждестранни инвестиции, цитирана от Reuters.

„Продължаващата нарастваща несигурност в Обединеното кралство и все по-ясната възможност за излизане без сделка причиняват големи икономически вълнения за тези компании“, заяви Йероен Нийланд, комисар на Холандската агенция за чужди инвестиции (NFIA). „Ето защо все повече компании се ориентират към Холандия като потенциална нова база на европейския пазар“, добави той.

Фирмите са в сферата на финансите, информационните технологии, медиите, рекламата, науките за живота и здравето, съобщи NFIA.

Холандия се състезава с Германия, Франция, Белгия и Ирландия за привличане на фирми, напускащи Обединеното кралство заради Brexit.

Британският премиер Борис Джонсън, който встъпи в длъжност миналия месец, обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз в края на октомври със или без сделка за напускането.