Акциите на Apple Inc. поскъпват с 1,75% към 174,09 долара за акция в началото на търговията на Уолстрийт във вторник, което отново отрежда на технологичния гигант първата позиция сред американските компании по пазарна капитализация.

В рамките на последните пет поредни сесии на търговия акциите на производителя на iPhone вече поскъпват с цели 12%, след като Apple представи последния си тримесечен финансов отчет на 29-и януари.

По този начин акциите на Apple вече се търгуват с над 22,5% от тяхното 20-месечно дъно около 142,19 долара, достигнато в началото на годината (на 3-ти януари).

Това рязко поскъпване на акциите доведе до увеличаване на пазарната капитализация на Apple Inc. към 821,7 млрд. долара, измествайки по този начин вече втората по пазарна капитализация компания Microsoft Corp. (817,4 млрд. долара) и трета в лицето на Amazon.com (815,1 млрд. долара).

Междувременно акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. се понижават с 0,85% след снощния тримесечен финансов отчет на интернет гигант, което определя на компанията четвъртата позиция с пазарна капитализация т 791,6 млрд. долара.