Икономическите промени от излизането на Великобритания от Европейския съюз неминуемо ще доведат до отслабване на паунда, като прогнозите на централната банка на Англия направени са за спад на до 25%.

Това отслабване важи и за еврото, както и валутите на страните-членки на Еврозоната, които също могат да пострадат, коментират валутните експерти от Tavex. Ефектът от тази валутна „паника“ вече се вижда в България.

След две години политическа и икономическа несигурност, Брекзит бурята идва, а липсата на конкретни действия към справянето със ситуацията в която бе поставено Обединеното кралство след референдума създава усещане за паника.

В последните месеци преди фактическото отделяне на Брекзит от Европейския съюз редица неправителствени организации както и финансови анализатори започнаха да гледат ситуацията от друг ъгъл, а именно, какво ще коства на Европа тази нежелана раздяла.

На повърхността разводът между ЕС и Великобритания ще доведе до две големи промени.

Редица стоки и услуги, които Острова изнася за Европа, ще бъдат спрени на границата или обмитени.

Същото ще се случи и за износа на стоки от Германия към Обединеното кралство, като особено голям шок ще се усети в немската автомобилен сектор. Гледайки БВП на Англия и Германия обаче, губещия по-скоро ще е Великобритания, защото целия европейски пазар на Европа ще бъде по-трудно достижим, и кралството ще загуби до 2.5 пъти повече от колкото Германия.

Друг негатив за Великобритания е финансовият сектор на страната, ситуиран в Лондон. Една от причините ситито на Лондон да е един от най-големите международни финансови столици е Европейският съюз.

След Брекзит редица финансови институции и представителства на компании ще имат нужда от нова Европейска финансова столица като Франкфурт, който е най-големия претендент за титлата, и като Дъблин и Париж, които са другите предпочитани дестинации. Списъка с компании преместили офисите си от Лондон е дълъг : UBS, Barclays, JPMorgan, Lloyd’s, HSBC, както и редица европейски агенции и институти.

Според английската асоциация на туристическите агенции Abta, интересът към българските зимни и летни курорти е изключително висок - над 30% спрямо 2018 г. най-вече заради all-inclusive офертите покриващи цялото семейство. Така британците, „заключват“ от рано своите почивки преди паунда да се обезцени спрямо еврото, а от там и спрямо лева.

Има и друга страна на монетата с лика на Брекзит. Дори ако се изключат над 750-те хиляди автомобила и над 140-те хиляди тежки машини, които Германия може и да не успее да продаде на „независима“ Великобритания и дори ако се остави на страна промяната на икономическата мощ на Европа, където Обединеното кралство е втората най-голяма икономика, чието БВП е по-голямо от 19-те икономики на най-малките членки на съюза взети заедно. По-болезнен е факта, че Германия ще загуби основния си поддръжник в Европейския парламент, когато става дума за икономиката на ЕС.

Според експерти от политическия анализатор OpenEurope, макар Германия и Великобритания да стоят в двете крайности по редица казуси, когато става дума за икономическото развитие на Еврозоната, както и за либерализацията на икономиката на ЕС, Великобритания и Германия са двете основни движещи сили.

Англо-немският „икономически либерален блок“ в Европейската комисия има малцинство от 36.8%, без помощта на което важните за Европа икономически решения няма как да бъдат взети.

След напускането на Великобритания, представителите на този блок ще се свият до 27.8%, което е под прага на „представително малцинство“. Картинката се повтаря и в Европейския Парламент, където по-консервативните групи, водени от Франция, ще дърпат ЕС, към затягане на либералната икономическа политика.

Великобритания неформално има ролята и на балансьор на политическите решения и управление на Европа. Макар и формално, Германия с Меркел начело, да държи юздите на Европа, ролята на Великобритания като основен поддръжник на това статукво ще трябва да се заеме от друг основен играч в Еврозоната.

Единственият покриващ критериите е Франция, която обаче е основен опонент на политиката водена от Германия. Макар, че Франция и Германия надградиха взаимоотношенията си, след сключването на нов договор за сътрудничество в Аахен на 15 Януари, това не значи, че новите по-свързани икономики и политика на двете държави ще намери бърза реализация в Европейския парламент.

Тази геополитическа промяна в Европа, може да бъде най-голямата загуба за Германия, а дори и за целия Европейски Съюз след като Великобритания осъществи своя Брекзит.

Дали тази прогноза ще стане истина, тепърва ще се разбере в 2019 от стъпките, които Европейската комисия ще предприеме, преди вакуума, който Обединеното Кралство ще остави, да бъде запълнен от останалите членки на Обединена Европа.