На всеки му се е случвало да играе стратегическа игра и на повечето от нас са ясни принципите, които трябва да следваме, за да напредваме успешно през отделните нива. 

Независимо къкъв тип игра сме избрали - дали развиваме бизнес - ресторант, хотел, магазин и др. или сме древно племе, което трябва да преминава успешно през отделните епохи, да оцелява и да се развива, са необходими определени умения и има стриктни правила, които е добре да спазваме.

Интересното е, че същите тези схеми важат и в реалния живот и са приложими за всичко, най-вече за изкарването на пари и за тяхното управление. Хората, които не спазват ясните и прости правила на играта, попадат вън от нея, нямат никакъв шанс да стигнат до победа.

Какво имам предвид?

Представете си например, че играете Age of Empires. Започвате играта като древно племе - да кажем това на хетите. Първото ниво е най-ниското, стартирате от родово-общинния строй, препитавате се с лов/риболов и събирате плодове, за да оцелеете. 

Следващата стъпка е преминавенето към по-високо еволюционно равнище - достигането до централизирано общество, където се строят първите казарми и се обучават войници, развива се строителството и рудодобива, появяват се първите храмове.

За да се достигне обаче второто ниво, трябва да разполагаме с достатъчно ресурси - увеличавене на населението, на запасите от храна, дървен материал, камъни, злато и др. Ако продължим напред преди да сме събрали достатъчно ресурси, ще обеднеем и враговете много лесно ще ни разгромят и унищожат като народ. Така че ранното преминаване на следващото еволюционно стапало е много опасно.

Но то не е опасно само в играта, така е и в реалния живот. Виждали сте предполагам хора, които се опитват да живеят над стандарта си. Купуват си автомобил, който не им по джоба и при това с кредит. Не случайно в по-развитите общества автомобилът показва класата. Те не са като нас - знаят правилата, няма да си купят кола, която не отговаря на стандарта им, ще изчакат подходящото време, когато ще са стигнали до следващото ниво.

В бедните страни е точно обратното - веднъж един мой познат американец, женен за брaтовчедка ми, възкликна: "В София има повече луксозни автомобили, отколкото в Детройт"

Според мен изкарването, харченето и управлението на парите е много сходно с играенето на стратегически игри. Впрочем доколкото виждам от него могат да се поучат и властимащите. В смисъл, че ако управляваш бедна страна трябва да поощриш предприемачеството и производството, вместо да се опитваш да гониш нови инфраструктурни нива, до които не сме дорасли.

Стратегията е едно от най-важните неща и на игра, и в живота. Вярно игрите се развиват бързо и цялата картина ни е по-ясна, освен това правилата са по-стриктни, в реалността всичко става по-бавно, това понякога ни кара да се лутаме и да изгубим пътя, трябва да сме и доста по-гъвкави, алтернативите пред нас са много повече.

Но в крайна сметка принципът е същия - работиш - печелиш - спестяваш - влагаш - стигаш до следващо ниво и получаваш повече блага. Така, че печелете като на игра.