През април 2019 година потребителските цени в България нарастват за четвърти пореден месец от началото на годината, като годишната инфлация отново достигна петгодишният връх, отчетен през миналия октомври, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през април с 0,5% спрямо март, когато нарасна с 0,1%, отбелязвайки поредно увеличение от началото на годината.

На годишна база потребителската инфлация през март с ускори до 3,7% от 3,6% през предходния месец, достигайки отново петгодишния връх от октомври 2018-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода май 2018 - април 2019 нараства с 3,3% спрямо периода май 2017 - април 2018 година.

Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

Снимка

През април цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 1,1% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец, а цените на облеклото и обувките се увеличават с цели 6,9 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива пък се понижават с 0,2% спрямо март, тези за здравеопазване остават непроменени, докато транспортните цени нарастват с 1,6% спрямо предишния месец.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през април с 0,6% спрямо март, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо април 2018-а) се ускорява до 3,1% от 2,8% месец по-рано, но все още продължава да отстъпва от многогодишния връх от 3,6%, достигнат през миналия октомври.

Данните на НСИ са пореден знак за засилване на инфлационния натиск през първите месеци на настоящата година след слабостта, която беше отчетена в края на 2018-а година.