Петролните фючърси нарастват в петък до нови ценови върхове за настоящата година, продължавайки да намират подкрепа от намалените добиви във формата "ОПЕК +" и от надеждите за успешен край на тазседмичните търговски преговори между САЩ и Китай във Вашингтон.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април поскъпват с 0,52% към $67,40 за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,9% към $57,45 за барел.

По-рано през деня и двата водещи типа петролни фючърси достигнаха нови най-високи върхове за годината съответно около 67,68 и около 57,62 долара за барел (най-високи нива от 20-ти ноември 2018-а година).

Подкрепа за поскъпването на петрола продължава да оказва договореното във формата "ОПЕК +", включващ и Русия, съкращаване на добивите с общо 1,2 млн. барела в сила от началото на годината.

Надеждите, че САЩ и Китай са близо до намиране на решение на техните търговски спорове преди крайния срок на 1-ви март също допринасят за днешния инвеститорски риск-апетит както на фондовите, така и на борсите за суровини. По-късно в петък се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да разговаря в Белия дом с китайския вицепремиер Лю Хъ. 

Графика на петрол Брент

Снимка

Поскъпване е факт въпреки вчерашни данни на Енергийната информационна администрация (EIA), че складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали за последната седмица до 15-и февруари с 3,67 млн. барела до 454,5 млн. барела. От EIA също така посочиха, че производството на суров петрол в САЩ е достигнало през последната седмица рекордните 12 млн. барела дневно.

Това означава, че американските добиви са скочили с почти 2,5 млн. барела на ден спрямо началото на 2018-а година и с 5 млн. барела спрямо 2013-а година. Така САЩ са първата и за сега единствена държава, чийто добиви са достигнали 12 млн. барела на ден.

Всички това може да компенсира част от позитивния ефект върху петролните цени от намалените от  "ОПЕК +" добиви, като според анализ на американската банка Citigroup производството на суров петрол в САЩ може дори да достигне 13 млн. барела дневно към края на настоящата година със осреднен добив в рамките на 2019-а от около 12,5 млн. барела на ден.

Визирайки силното увеличаване на американските добиви, банката Goldman Sachs пък очаква, че доставките на петрол от страна на производителите извън ОПЕК ще нарасне с 1,9 млн. барела на ден през тази година, което да компенсира, при това съществено, договореното от "ОПЕК +" съкращаване на производство с 1,2 млн. барела.

Според Goldman Sachs това означава, че балансът между търсене и предлагане в световен план ще зависи най-вече от глобалното потреблението, което според банката ще нарасне с до 1,4 млн. барела дневно през 2019-а година. Въз основна този анализ Goldman Sachs прогнозира средна цена на петрола Брент между 60 и 65 долара за барел през тази и през следващата година.