Интензивното развитие на нискотарифните авиокомпании в близко бъдеще ще доведе до сериозно претоварване на европейските летища, съобщава The Silver Times. 

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването е изчислила, че световният пътнически трафик до 2040 г. ще се увеличи с 360 млн. души, а броят на полетите - с 4 милиона.

Според прогнозите на експертите всяко отпътуване при настоящия пропускателен капацитет на летището ще се забавя средно с 20 минути.

По тази причина броят на закъснелите полети с повече от един час ще се увеличи седем пъти. А в резултат от закъсненията може да страдат до половин милион души годишно.

Основната причина за все по-голямото претоварване на европейските летища е развитието на нискотарифните авиокомпании.

Решаването на този проблем може да бъде чрез разширяване на летищата или увеличаване на капацитета на самолетите. Освен това, развитието на регионалните летища може да помогне за намаляване на натоварването.

Експертите очакват, че след 20 години пътническият трафик на европейските летища ще се увеличи повече от два пъти и ще достигне около 4.5 млрд. души. През последните пет години броят на пътниците, използващи европейски летища, се е увеличил с 513 милиона.

Въпреки очевидния проблем с претоварването на летищата, експертите отбелязват значително подобрение в качеството на пътническите услуги.