Половината от хората по света, които живеят в бедност, са под 18-годишна възраст, сочат данни на ООН, цитирани от ДПА.

Около 1,3 милиарда души - почти една четвърт от населението в 104-те страни, включени в изследването, са определени като бедни. Близо 662 милиона от тях са деца.

Данните отчитат здравеопазване, образование и жизнени стандарти. Хората, които живеят в бедност, нямат достъп до необходими неща като вода, хигиенни средства, електричество, подходящо хранене или начално образование.

Според многоизмерния индекс за бедността, съставен от Програмата за развитие на ООН и Оксфордската инициатива за изследване на бедността и човешкото развитие, огромното мнозинство от хората, смятани за бедни, или 1,1 милиард души, живеят в селски райони, където бедността е четири пъти по-голяма, отколкото в градските райони.

Правителствени инициативи за развитие си поставят задачата да се справят с бедността по света. В Индия, например, 271 милиона души са се измъкнали от бедността между 2005-2006 и 2015-2016 г., заяви ръководителят на Програмата за развитие на ООН Ахим Щайнер.

"Нивото на бедността, особено при децата, е изумително, но същото важи за напредъка, който може да бъде постигнат в борбата с нея", каза той.

В страните, включени в изследването, което се съсредоточава предимно върху държави с ниски и средни доходи, живеят почти три четвърти от населението на света.