Производствените цени в България се понижават през януари 2019 година за шести от последните седем месеца, докато растежът има на годишна база продължи да отстъпва рязко от върховете, достигнати през миналия юни, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за отслабване на потребителската инфлация в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижи през януари с 0,4% спрямо декември, когато се понижиха с 0,7 на сто. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - понижение с 0,9%, докато цените в добивната промишленост се повишават с 0,2%, а при производството и разпределението на електрическа енергия - с 0,9 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през януари с 1,4% след растеж с 2,7% в края на 2018-а година и след силен скок с цели 6,8% през миналия юни (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам). Това представлява повишение на цените на производител на годишна база за двадесет и шести пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година), макар и със сериозно отстъпление от тяхното много силно покачване в началото на лято на 2018-а година.

По-съществено увеличение на цените с 5,3% спрямо година по-рано е отчетено при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, а в преработващата промишленост - с едва 0,5%, докато цените в добивната промишленост се понижават с 3,6 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през първия месец на настоящата година се повиши с 0,1% и регистрира растеж с 2,1% на годишна база (спрямо януари 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се понижи с 1,3% на месечна и нарасна с 0,5% спрямо януари 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ първо повишаване на потребителските цени през януари от четири месеца насам и известно ускоряване на инфлацията на годишна база до 3,0% от 2,7% през декември 2018-а година (най-слаба инфлация в нашата страна от месец май 2018-а). Днешните ниски данни за производствените цени обаче изглеждат като предпоставка за ново отслабване на потребителската инфлация през следващите месеци.