2018 г. ще е последната година, в която шофьорите ще лепят винетки на стъклото, обещава регионалният министър Николай Нанков.

Причината е, че от идната 2019-а ще бъде въведена тол системата – „ще въведем електронни винетки, като нашето обещание е, че това по никакъв начин няма да се отрази на тяхната цена“, коментира той в ефира на Дарик. 

Новият тип винетка ще се разпознава чрез автоматични четци, които ще са част от бъдещата тол система. Закупуването им пък ще става както на бензиностанции, така и на специални пос терминали. 

Нанков изрази мнение, че тол системата трябва да важи за пътищата, които са рехабилитирани и в добро състояние.

„По мое убеждения, за най-справедливо смятам, да функционира само на пътните отсечки, които са в добро състояние - пътища от първи и втори клас“, посочи Нанков.

Има идея да се обхване и част от третокласната пътна мрежа. Засега обаче не може да се каже категорично за кои участъци ще е в сила новата система. Първо предстои обществена дискусия и решение на Министерски съвет.

През миналата година са събрани над 350 млн. лв. от продажбата на винетки, като едва 103 млн. от тях са от тежкотоварни автомобили.

„Почти няма държава в света, в която състоянието на пътищата да се поддържа от таксите за леките автомобили, а от тежкотоварните. Това ще се промени с въвеждането на тол системата - тези, които амортизират пътищата, ще плащат повече, обеща още Нанков.