Регистрациите на нови коли в Европа през март са намалели с 3.6%, показват данните от Асоциацията на европейските автопроизводители, пише Reuters. Най-много са се понижили продажбите на Nissan и Ford.

Автомобилните регистрации в ЕС и в страните от Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) през миналия месец са намалели до 1.77 млн. в сравнение с 1.84 млн. през март 2018 г.

Автомобилната индустрия е изправена пред спад в европейското търсене на автомобили точно в момент, когато трябва да се бори за постигане на драстично намаляване на емисиите въглероден диоксид от колите, за да не плаща огромни глоби.

Доставките на Nissan през март в сравнение със същия период на миналата година са намалели с 29.4%. Тези данни продължават тенденцията на спад при автопроизводителя от първото тримесечие като цяло. 

Ford, която преструктурира европейските си операции, за да се справи със забавянето на европейската икономика и надвисналите пречки с регулациите относно емисииите, е продала 15.5% по-малко автомобили през март. Продажбите на Daimler, производителят на Mercedes, са се понижили с 14%, докато тези на Fiat Chrysler – с 11.7%. 

EFTA припомня, че през първото тримесечие на 2019 г. като цяло автомобилните регистрации се понижиха с 3.2%.