Продажбите на нови автомобили в ЕС на годишна основа са намалели с 8 процента през миналия месец, което е спад за трети пореден месец. Това съобщава БТА, цитирайки Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) и ДПА.

Асоциацията обяснява тенденцията с въведените от първи септември нови стандарти за отделяните вредни газове от автомобилите - Световната хармонизирана процедура за тестване на леки автомобили (WLTP).

Преди въвеждането на теста за новите стандарти през септември, регистрациите на нови автомобили скочиха с 31,2 процента през август, което доведе до спад в търсенето през следващите месеци, се посочва в прессъобщението на асоциацията.

Като цяло през ноември са регистрирани 1,12 нови автомобила.

За периода януари-ноември пазарният лидер в ЕС Volkswagen има дял от 23,9 процента от продажбите.

На второ място и трето място са съответно френските автомобилопроизводители PSA и Renault съответно с дял от 16,3 процента и 10,6 на сто.

Продажбите са спаднали на всичките пет големи европейски пазари - Германия (-9,9 процента), Франция (-4,7 на сто), Великобритания (-3 процента), Италия (-6,3 процента) и Испания (-12,6 процента), уточни в съобщение на сайта си секторната група, чиято централа е в Брюксел.

В България през ноември са били продадени 2768 нови автомобила, което е спад с 10,2 на сто спрямо ноември миналата година. Общо за периода януари-ноември в България са регистрирани 31 773 нови автомобила или с 12,8 на сто повече, отколкото през същия период на миналата година.

За този период в ЕС са продадени 14 160 278 автомобила или с 0,8 на сто повече, отколкото през същия период на миналата година.