Бирен магнат превърна всичките си съселяни в милионери, пише в. "Дейли експрес".

Според завещанието на Антонио Фернандес, главен изпълнителен директор на мексиканската пивоварна компания "Групо Модело", която произвежда известната марка "Корона" - най-популярната вносна бира в САЩ, сумата от 169 милиона лири е трябвало да бъде разпределена между 80-те жители на родното му село Сересалес дел Кондандо в Северозападна Испания. Това означава, че всеки един от тях е наследил по 2 милиона лири.

Повечето от жителите на испанското селце са сродници на бирения магнат, починал в Мексико през август тази година на 98-годишна възраст, без да остави деца след себе си.

Максимино Санчес, собственик на селския бар, споделя, че благодарение на жеста на Фернандес нещата коренно ще се променят за жителите на Сересалес дел Кондандо. "Никога не сме имали пари. Не знам какво щяхме да правим без Антонио", казва Санчес.

Антонио Фернандес е роден в крайна бедност в испанското селце през 1917 г. и е 11-ото от 13 деца. Напуска училище на 14-годишна възраст, тъй като родителите му не могат да си позволят да плащат таксите.

След края на Гражданската война в Испания през 1939 г. Фернандес се мести в град Леон, където среща бъдещата си съпруга Синия Гонсалес.

На 32-годишна възраст е поканен да се премести в Мексико и да работи за чичото на жена си, Пабло

Диес, основател на "Групо Модело". Антонио Фернандес успява да се издигне в пивоварната компания и през 1971 г. става неин главен изпълнителен директор.

Въпреки че е един от най-динамичните и успешни бизнесмени в приемната си родина Мексико, Фернандес никога не забравя корените си и хората, останали в родното му село. След кончината на съпругата си магнатът основава фондация, чрез която подпомага различни инициативи в Сересалес дел Кондандо.