Разследването в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е свързано с неправомерното изразходване на средства по Лот 1 на магистрала „Марица“, който е с дължина 31 км. Това каза говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която обясни защо спецслужбите влязоха вчера в Пътната агенция. 

Прокуратурата работи по този казус от юни 2016 г. Тогава е постъпил сигнал от двама народни представители и допълнително от ОЛАФ, като твърденията и в двата случая са идентични. През септември звено „Антикорупция“ към прокуратурата започна разследване срещу длъжностни лица в Агенцията за безстопанственост и злоупотреби“, каза Арнаудова.

По нейните думи изграждането е трябвало да започне да се извършва от избрания изпълнител  - италианска компания.

„Ние сме установили, че реално изпълнението е извършено от „Пътища Пловдив“, свързана с Георги Гергов и „Агромах“. Трябвало е работата да приключи в 25-месечен срок, което не се е случило“, добави говорителят.

Според италианската компания е имало преовлажняване на почвата. Вместо АПИ да възложи дейностите по отводняването на изпълнителя, агенцията е поканила на разговор „Пътища Пловдив“ и са се уговорили дейностите да се извършат срещу 51 млн. лв.

"Веднага са оформени документите и без да е изненада търгът в последствие се печели от „Пътища Пловдив“", уточни Арнаудова.

АПИ към онзи момент е управлявано от инж. Лазар Лазаров.

"Представители на „Пътища Пловдив“ са се срещнали с Лазаров и са му казали колко ще струват допълнителните дейности, които е трябвало да се извършат по отводняването, преди изграждането на магистралата", смятат от прокуратурата.

Изграждането на целия участък от 31 км. струва 133 млн. лв., а отводняването на 4 км. от отсечката струва 51 млн. лв.

"Няма каквито и да е документи, обосноваващи тази цена. Това са поискали от „Пътища Пловдив“, това са получили", добави Арнаудова.

Има назначени фирми, които да контролират. Но фирмата е една и съща.