Българска стартираща компания представи своята едноименна система за електронни етикети, които гарантират тяхната автентичност и произход. Recheck са насочени към производителите и са предназначени да оставят отпечатък върху изделията, да продължат комуникацията с клиентите и след покупка, както и да добавят повече стойност в продуктите.

Електронният етикет позволява и операции като заявяване на собственост, управление на гаранцията, препродажба и защита от кражби. Решението дава възможност производителите да изграждат лични отношения с техните крайни клиенти и да предлагат обслужване, което до момента е било невъзможно.

Пример за това е възможността купувачите да предоставят обратна връзка относно закупени продукти, да дават мнение относно търговски обекти и да заявят какво биха желали да получат от любимите си марки.

Recheck имат няколко нива на защита - физическо, визуално, криптографско и технологично. Цифровите носители се запазват във физическа цялост сгънати и се прикрепят към продуктите чрез саморазрушаващи се холограмни стикери, които не могат да се възстановят след скъсване или разлепване.

От друга страна, секретният код за регистриране на собственост е защитен със скреч фолио и всеки опит за изтриване може да бъде разпознат. А самата дигитална идентичност на продуктите с Recheck етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни е невъзможно да бъдат манипулирани или изтрити в blockchain средата.

"Основното предназначение на Recheck е да защити уникалността на широка гама от продукти. Изключително подходящ е за всякакви изделия, които са застрашени от фалшифициране - облекло, алкохол, електроника, лекарства, бижутерия, премиум и луксозни продукти, бутикови артикули и дори предмети на изкуството", споделя Емилиян Енев, съосновател на Recheck.

"Един интересен аспект при разработката на системата е, че крайните потребители не разчитат на централно звено за удостоверяване. Вместо това ние използваме независима криптографска мрежа - т. нар. blockchain, която гарантира сигурността на данните чрез хиляди изчислителни възли", добавя Емил Стоянов, съосновател на проекта.

Технологията blockchain нашумя през последните години с това, че е в основата на криптовалутата bitcoin, а днес се тества от десетки банки, технологични компании и дори правителствени институции, които виждат огромен потенциал в нея.

В момента системата е в етап на публична бета и безплатно тестване. Малка безплатна серия електронни етикети за провеждане на тестове може да бъде поръчана на адрес: http://recheck.io/index_bg.html